Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Procházíte 18 příspěvky pro 8 2016

Změny v dani z nabytí nemovitých věcí

V dnešním článku si něco řekneme o změnách v dani z nabití nemovitých věcí, které budou platit od 1. 11. 2016. O změnách se dočteme v zákoně č. 254/2016, kterým se mění zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb. 

U nabytí vlastnického práva k nemovitým věcem zapisovaným v katastru nemovitostí je v nejčastějších případech (kupní, směnné smlouvy)…

Číst
Kategorie: Články

Jak se pozná dobrý tým?

Aby nám podnikání fungovalo, je dobré mít dobrý tým zaměstnanců. Sestavit a vyladit dobrý tým vyžaduje investovat čas a energii a pochopit, jak vlastně tým lidí, kteří směřují k jednomu cíli, funguje.

Týmy většinou vznikají napříč organizační strukturou firmy, což může znamenat i křížení více pracovních rolí u jednotlivých členů týmu, a spojuje je…

Číst
Kategorie: Články

Za nelegální umístění automatů hrozí pokuta do 10 milionů Kč

V Praze - Libuš, kde jsou na základě obecně závazné vyhlášky zakázány hazardní hry, byl díky nedávné kontrole odhalen nelegální provoz výherních automatů. Provozovatel baru se pokoušel obecně závazné vyhlášení celoplošného zákazu hazardních her obejít tak, že herní automaty nabízel pouze registrovaným členům „spolku“. Automaty se nacházely v oddělené části provozovny. Toto „ukryté“…

Číst
Kategorie: Články

Prokura

Prokura je zvláštním případem udělení plné moci. Podnikatelům usnadňuje právní jednání týkající se provozu jeho obchodního závodu či pobočky. 
Obchodní partneři takového podnikatele se současně mohou spolehnout, že prokurista, který je povinně zapsaný v obchodním rejstříku, je oprávněný za podnikatele jednat a není nutné předkládání plné moci.
 
Prokurou zmocňuje podnikatel prokuristu ke všem právním jednáním, k nimž dochází při…

Číst
Kategorie: Články

Úpravy v DPH a kontrolním hlášení

Od 29. 7. 2016 došlo k menším úpravám formulářů daňového přiznání k DPH a kontrolního hlášení. O těchto změnám si řekneme v tomto článku.

  
Předmětné změny souvisí výhradně s novelizací zákona o DPH a nezakládají důvod ke změně specifikace XML struktury příslušných formulářů.

 1. Změny v přiznání k DPH

Přiznání k dani z přidané hodnoty (tiskopis…

Číst
Kategorie: Články

Novela zákoníku práce a homeworking

Příští týden budou rozhodovat vládní ministři o novele zákoníku práce. Mimo změn výpočtu dovolené, posuzování práce přesčas či vzniku překážek v práci obsahuje novela i konkretizaci práce z domova – tzv. homeworking.

Při homeworkingu si budou muset zaměstnanci ohlídat pracovní data

Zaměstnanci budou při své práci povinni počínat si tak, aby chránili data…

Číst
Kategorie: Články

Rozdíl mezi stravným a stravenkami

V dnešním článku si řekneme jaký je rozdíl mezi stravným a stravenkami.

Stravné je ze zákona, stravenky poskytuje zaměstnavatel dobrovolně.

Stravné na pracovní cestě

Zaměstnanec může být vyslán na pracovní cestu, případně cestu mimo pravidelné pracoviště či mimořádnou cestu mimo rozvrh směn, pak je mu zaměstnavatel ze zákona povinen proplatit cestovní náhrady…

Číst
Kategorie: Články

Nejčastější chyby v DPH

V dnešním článku se zaměříme na chyby, které se dělají v rámci zákona o DPH.

1. Pozdní registrace k DPH

Hranicí pro povinnou registraci k plátcovství DPH je obrat 1.000.000 Kč.  Zákon o DPH definuje pojem obrat, a také že povinnost registrace je stanovena při překročení obratu za 12 jakýchkoliv po sobě jdoucích kalendářních měsíců. Obratem se pro účely DPH…

Číst
Kategorie: Články

Víte, co na pohovor nepatří?

Pokud zaměstnavatelé chtějí rozšířit svůj tým o nové zaměstnance, měli by si dát pozor na to, co se jich při přijímacím pohovoru budou ptát. I tohoto tématu se dotýká zákoník práce, konkrétně v § 30. Zákaz diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání stanovil v § 4 také zákon o zaměstnanosti.

Diskriminaci se speciálně…

Číst
Kategorie: Články

Za 1000 Kč vám prominou pokutu za kontrolní hlášení

Pokud jste dostali u kontrolního hlášení pokutu, nyní můžete žádat o její prominutí. Podmínkou však je mít ospravedlnitelný důvod a zaplatit poplatek 1000 Kč.

Před pár týdny vyšel ve Sbírce zákonů tzv. celní balíček, jehož součástí je i novela zákona o DPH, která zmírňuje pokuty u kontrolních hlášení. Původně nastavené sankce sice zůstaly v platnosti,…

Číst
Kategorie: Články

Telefonní linka EET

Nevíte si rady s elektronickou evidencí tržeb nebo vám není něco jasné, od začátku srpna můžete využít infolinku pro vaše dotazy.

Metodické dotazy týkající se evidence tržeb zodpovídají na telefonním čísle 225 092 392 v pracovních dnech od 9:00 do 17:00 hodin.

Připomeneme si jednotlivé fáze EET.

Zákonná povinnost evidovat tržby pro první skupinu podnikatelů z oblasti stravovacích a ubytovacích…

Číst
Kategorie: Články

Změny v zákoně o DPH v roce 2016

V dnešním článku si řekneme o změnách, které se vztahují k dani z přidané hodnoty. V roce 2016 vyly schváleny tři novely zákona o DPH.

1. První novela DPH

Jedná se o zákon č. 113/2016 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o evidenci tržeb (dále v této kapitole jen „Novela“). Kromě pěti změn ZDPH dále čtyři body…

Číst
Kategorie: Články

Výpočet a placení záloh na dani z příjmu

Pokud by musel poplatník platit daně pouze jednorázově po podání daňového přiznání nebylo by to pro něj ani pro stát praktické, proto se daně platí předem ve formě záloh.

Výše a četnost placení záloh na daň z příjmů se jak u fyzických, tak u právnických osob odvíjí od tzv. poslední známé daňové povinnosti.

Poslední známá daňová…

Číst
Kategorie: Články

Jak získat příspěvek na dojíždění

Hlavním cílem příspěvku na podporu regionální mobility je podpora zaměstnanosti uchazečů ze skupin ohrožených dlouhodobou nezaměstnaností. Podmínky jeho přiznání se nyní mění a rozšiřuje se i počet regionů, ve kterých o něj mohou zájemci žádat. Na příspěvek tak dosáhne více lidí.
 
Tzv. příspěvek na dojíždění cílí na dlouhodobě evidované uchazeče o zaměstnání.  Právě omezená…

Číst
Kategorie: Články

Převod zaměstnanců mezi firmami

  • 0

Ve firmách často dochází k organizačním změnám, které s sebou nesou i povinnosti spojené se zaměstnáváním. Převod zaměstnanců upravuje paragraf 338 zákoníku práce. Může k němu dojít jen v zákonem stanovených případech, jinak by nešlo o platný převod. K převodu činnosti zaměstnavatele (nebo části činnosti), případně převodů úkolů (nebo části úkolů), přecházejí práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů v plném rozsahu na…

Číst
Kategorie: Články

Pracovní prostory pro zaměstnance

Upravte zaměstnancům pracovní prostory a jejich výkonnost i kreativita prudce stoupnou

I když si to někteří zaměstnanci plně neuvědomují, jejich pracovní prostor ovlivňuje pracovní výkonnost, efektivitu, ale i kreativitu. Ponechme stranou požadavky, které na prostor a jeho vybavení kladou pravidla bezpečnosti práce nebo ergonomie.

Mezinárodní firma Gensler zabývající se designem, plánováním…

Číst
Kategorie: Články

Stavebnictví a určení sazby DPH

Podnikatelé zabývající se stavební  činností mají občas problém stanovit správnou sazbu daně z přidané hodnoty za své služby. Při řešení problematiky stanovení správné sazby daně z přidané hodnoty u stavebních prací je nutné vyjít z obecného pravidla, které je uvedeno v § 47 zákona o dani z přidané hodnoty (dále jen…

Číst
Kategorie: Články

Povinnosti zaměstnavatele při pracovním úraze

Občas se v zaměstnání stane, že dojde k pracovnímu úrazu. V tomto článku si řekneme jaké povinnosti má zaměstnavatel , když taková situace nastane. Zaměstnavatel je povinen vést evidenci o úrazech v knize úrazů, a to v elektronické nebo listinné podobě. Základní úpravou povinností zaměstnavatele při pracovních úrazech a nemocech z povolání se zabývá zákon č. 262/2006 Sb.,…

Číst
Kategorie: Články