Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Nejčastější chyby v DPH

V dnešním článku se zaměříme na chyby, které se dělají v rámci zákona o DPH.

1. Pozdní registrace k DPH

Hranicí pro povinnou registraci k plátcovství DPH je obrat 1.000.000 Kč.  Zákon o DPH definuje pojem obrat, a také že povinnost registrace je stanovena při překročení obratu za 12 jakýchkoliv po sobě jdoucích kalendářních měsíců. Obratem se pro účely DPH rozumí souhrn úplat za zdanitelná plnění  s místem plnění v tuzemsku.
 

Je důležité vědět, jaká plnění se do obratu nezapočítávají, abychom správně určili, kdy máme povinnost podat přihlášku k DPH při překročení obratu.

Do obratu se nezapočítávají:

-       úplaty s místem plnění mimo tuzemsko, což vyplývá z definice – jedná se například o dodání zboží do jiného státu EU, poskytnutí služby s místem plnění mimo tuzemsko apod.,

-       úplaty za prodej dlouhodobého majetku, což je:

            -hmotný majetek definovaný zákonem o daních z příjmů,

            - odepisovaný nehmotný majetek definovaný zákonem o daních z příjmů,

                              - pozemek, který je dlouhodobým hmotným majetkem podle zákona o účetnictví,

            - technické zhodnocení definované zákonem o daních z příjmů,

           - obecně také úplaty za osvobozená plnění od daně bez nároku na odpočet daně (§ 51 ZDPH – poštovní služby, rozhlasové a televizní vysílání atd.). Pozor – obecné pravidlo má výjimky, a to jsou:

- finanční činnosti podle § 54 ZDPH

-pojišťovací činnosti podle § 55 ZDPH

-dodání nemovité věci podle § 56 ZDPH

-nájem nemovité věci podle § 56a ZDPH.

Uvedené činnosti do obratu vstupují, pokud nejsou doplňkovou činností uskutečňovanou příležitostně. Jestliže uvedené činnosti jsou uskutečňovány příležitostně, nevstupují do obratu. Např. úplaty za dlouhodobý nájem nemovité věci, který je soustavnou činností, budou do obratu vstupovat. Naproti tomu úplaty za krátkodobý jednorázový pronájem do obratu vstupovat nebudou.

A  jak stanovit správné období, kdy máme povinnost podat přihlášku k registraci DPH, pokud jsme překročili hranici 1.000.000 Kč. Obrat se nesleduje za kalendářní či hospodářský rok, ale za každých 12 po sobě jdoucích měsíců. Často se totiž stává, že překročení obratu zjistí podnikatelé až při zpracování daňového přiznání k dani z příjmů.

Pokud období podnikatel překročí obrat, musí se povinně zaregistrovat k DPH.

Co se stane, když podnikatel obrat neohlídá? Zde přicházejí v úvahu dvě možnosti:

  1. Podnikatel zjistí sám překročení obratu později a nestihne zákonnou lhůtu pro registraci – v tomto případě zašle přihlášku opožděně a za období od data, kdy se stal plátcem ze zákona, do data zjištění překročení obratu zašle daňová přiznání k DPH.
  2. Překročení obratu zjistí správce daně – zde bude postup obdobný s tím rozdílem, že bude vyšší sankce, neboť za opožděně odvedenou daň bude kromě úroku z prodlení předepsané penále (doměrek v rámci daňové kontroly). Dále hrozí pokuta až do výše 500.000 Kč za nesplnění registrační povinnosti.

Z výše uvedeného vyplývá, že kontrola obratu u neplátců je důležitá, neboť hrozí zbytečné sankce a také možné problémy u dodatečných odpočtů na vstupu v důsledku různých okolností, jako například chybějící daňové doklady, prokazování obchodního majetku apod.

2. Vznik povinnosti přiznat a odvést daň

Povinnost přiznat daň vzniká při uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí platby, a to k tomu dni, který nastane dříve.
 
V této povinnosti se také ještě stále chybuje. Buď je daň odváděna až při úhradě vystavené faktury za zdanitelné plnění, nebo se daň odvádí až při uskutečnění plnění, ale nebyla odvedena z přijaté zálohy předem. V obou případech je daň odvedena pozdě a v případě nálezu správcem daně hrozí úrok z prodlení a penále.

3. Ekonomická činnost

Další častou chybou je, že plátci (fyzické osoby) do svých daňových přiznání neuvádějí veškerá zdanitelná plnění za svoji ekonomickou činnost.
 
Typickým příkladem jsou pronájmy nemovitostí. Podnikatel podniká v určitém oboru podnikání, řekněme například v silniční motorové dopravě. Vedle toho vlastní nemovitost – bytový dům, který pronajímá, ale který nemá zahrnut v obchodním majetku pro účely daně z příjmů, tj. pro silniční dopravu.
 
Příjmy z nájmu zdaňuje podle § 9 zákona o daních z příjmů. Příjmy však nezahrnuje do přiznání k DPH. To je ale chyba, neboť pro účely DPH je nájem taktéž ekonomickou činností, stejně tak jako provozování silniční motorové dopravy. Nájmy tak musí být zahrnuty v přiznání společně s plněními za dopravu.
 
 

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus