Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Pracovní prostory pro zaměstnance

Upravte zaměstnancům pracovní prostory a jejich výkonnost i kreativita prudce stoupnou

I když si to někteří zaměstnanci plně neuvědomují, jejich pracovní prostor ovlivňuje pracovní výkonnost, efektivitu, ale i kreativitu. Ponechme stranou požadavky, které na prostor a jeho vybavení kladou pravidla bezpečnosti práce nebo ergonomie.

Mezinárodní firma Gensler zabývající se designem, plánováním a architekturou, tvrdí ve své dva roky staré předpovědi trendů: organizace, jež jsou na špici, vědí, že dobře designovaný pracovní prostor zlepšuje výkon, urychluje inovace, vytváří zdravou firemní kulturu a je klíčovým prvkem pro dosahování firemních cílů. Tvrdí také, že se prostředí především bude přizpůsobovat pracovní akci a pracovnímu stylu. Nikoliv naopak. Zaměstnanci totiž potřebují být soustředění, ale zároveň spolupracovat – na to se musí adaptovat prostor i jeho vybavení.

Pohledů na trendy, které se týkají vývoje pracovních prostorů, je hned několik. Většinou vycházejí z různých hledisek. Někteří vidí budoucí kanceláře hlavně skrze rychlý vývoj technologií, včetně robotizace, a jejich vliv na práci. Zmíněné trendy zasazují do inteligentní kanceláře, která zvládne udržovat přívětivé klima pomocí regulace topení, klimatizace nebo žaluzií proti slunci, ale i monitorovat chování či náladu zaměstnanců. Opačným trendem však může být přístup, který spojuje budoucnost pracovního prostředí spíš s větším sepětím s přírodou, neboť takové propojení považuje z psychologického hlediska pro člověka nezbytné. Přístup vychází z konceptu amerického biologa Edwarda O. Wilsona (mimo jiné také světově uznávaného odborníka na sociobiologii a studium mravenců a jejich chování), který se nazývá biofilie. Spojení s přírodou,  ať už přímé (zelené střechy, parky, jezera,…) nebo nepřímé (přírodní barvy a materiály), může lidem pomoci s duševní hygienou, oddechnout si od každodenní práce a zachovat si pozitivní well-being – jak upozorňuje studie Global Human Spaces report 2015, za níž stojí společnost Interface. Tato společnost také publikuje zjištění vzešlá z průzkumů, že i když se do pracovního prostředí zakomponuje jen malý kousek přírody (včetně denního světla), může to mít velký dopad na to, jak se zaměstnanci cítí, když přijdou do práce, a jak spokojení, kreativní a produktivní pak během práce jsou. Tudíž pokud zakomponujete jen malý kousek přírody (včetně denního světla), může to mít velký dopad na to, jak se zaměstnanci cítí, když přijdou do práce, a jak spokojení, kreativní a produktivní pak během práce jsou.

Dalším způsobem, jak je možné pracovat s pracovním prostorem, je rozdělení na zóny, které mají odlišné funkce. A ty nemusí být nutně pracovní. Některé zóny mohou být naopak tech-free (tedy dokonce i bez internetového připojení) pro relaxaci, meditaci, cvičení nebo pro krátké zdřímnutí.

3 praktická doporučení pro současnou kancelář

  1. Dejte víc vlivu zaměstnancům a umožněte jim pracovat s prostorem a v prostoru flexibilně podle jejich potřeb.
  2. Myslete na různé věkové skupiny zaměstnanců a na to, že každá z nich má jiné hodnoty, přesvědčení a očekávání a i v pracovním prostředí preferuje něco jiného.
  3. Pusťte do kanceláře denní světlo, vzduch, květiny a jiné přírodní elementy, zvýšíte tím produktivitu i kreativitu zaměstnanců.
Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus