Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Víte, co na pohovor nepatří?

Pokud zaměstnavatelé chtějí rozšířit svůj tým o nové zaměstnance, měli by si dát pozor na to, co se jich při přijímacím pohovoru budou ptát. I tohoto tématu se dotýká zákoník práce, konkrétně v § 30. Zákaz diskriminace při uplatňování práva na zaměstnání stanovil v § 4 také zákon o zaměstnanosti.

Diskriminaci se speciálně věnuje antidiskriminační zákon (neboli zákon o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací). Stanoví jasné právo nebýt diskriminován. Zákon popisuje přímou a nepřímou diskriminaci. Přímou diskriminací je přitom jednání, a to včetně opomenutí, kdy se s někým zachází méně příznivě než s jinou osobou ve srovnatelné situaci, a to pro jeho nebo její rasu, etnický původ, národnost, pohlaví, sexuální orientaci, věk, zdravotní handicap, náboženské vyznání, víru nebo světový názor.

Nepřímá diskriminace je pak takové jednání nebo opomenutí, kdy plyne znevýhodnění z uvedených důvodů z nějakého zdánlivě neutrálního ustanovení, kritéria nebo praxe, které nejsou objektivně odůvodněné legitimním cílem. Nepřímou diskriminací z důvodu zdravotního postižení se rozumí také odmítnutí nebo opomenutí přijmout přiměřená opatření, aby měla osoba se zdravotním postižením přístup k určitému zaměstnání, k výkonu pracovní činnosti nebo funkčnímu nebo jinému postupu v zaměstnání, určuje dále zákon.

Diskriminace z důvodu pohlaví přitom zahrnuje i diskriminaci kvůli těhotenství, mateřství nebo otcovství či kvůli pohlavní identifikaci. Diskriminace je i to, když se s někým méně příznivě zachází kvůli domněnce, která se týká uvedených oblastí. Proto by si měl ten, kdo pohovor vede nebo o přijmutí či nepřijmutí konkrétní uchazečky nebo konkrétního uchazeče rozhoduje, dát pozor, zda jeho úvahy neovlivňují vlastní stereotypy a zakořeněné předsudky.

Příklady otázek, které by na přijímacím pohovoru neměly zaznít

 „Plánujete někdy vstup do manželství? Máte děti? Kde jste se narodil/a? Jaká je vaše sexuální orientace? Jakého jste vyznání? Jste věřící? Budete se vdávat/ženit? Máte v plánu založit rodinu? Kdy? Jak často jsou nemocné vaše děti? V případě, že budou vaše děti nemocné, jak budete zajišťovat péči o ně? Kde je váš partner/manžel/manželka zaměstnán? Jste v nějaké politické straně?“ A přidávají se i zdánlivě nevinné otázky: „Jak trávíte dovolenou?“


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus