Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Jak získat příspěvek na dojíždění

Hlavním cílem příspěvku na podporu regionální mobility je podpora zaměstnanosti uchazečů ze skupin ohrožených dlouhodobou nezaměstnaností. Podmínky jeho přiznání se nyní mění a rozšiřuje se i počet regionů, ve kterých o něj mohou zájemci žádat. Na příspěvek tak dosáhne více lidí.
 
Tzv. příspěvek na dojíždění cílí na dlouhodobě evidované uchazeče o zaměstnání.  Právě omezená možnost dojíždění za prací je, kromě neodpovídající kvalifikace, jednou z bariér, která snižuje šance k jejich uplatnění na trhu práce.

O příspěvek si mohou požádat uchazeči, kteří budou do nového zaměstnání dojíždět mimo svoje bydliště a jsou v evidenci úřadu práce déle než pět měsíců. Žádost může podat také osoba, která je bez práce i kratší dobu, ale není možné zprostředkovat jí zaměstnání v místě bydliště kvůli jejímu zdravotnímu stavu, nedostačující praxi nebo péči o dítě.

Možnost kratší doby evidence se vztahuje i na uchazeče a zájemce o zaměstnání, pokud přišli o práci  v důsledku hromadného propouštění. Nový zaměstnavatel musí zároveň uzavřít pracovní poměr s podpořeným uchazečem či zájemcem o zaměstnání na dobu neurčitou nebo na dobu určitou delší než šest měsíců. V pracovní smlouvě musí uvést konkrétní místo výkonu práce, tedy konkrétní adresu. Další podmínkou pro poskytnutí příspěvku je potvrzení o bezdlužnosti žadatele.
 
O příspěvek nemůže ÚP ČR poskytnout žadateli, který u nového zaměstnavatele v posledních 24 měsících už pracoval, nebo bydlí ve stejné obci, jako je místo výkonu práce. ÚP ČR neposkytuje příspěvek na dojíždění do zahraničí (kromě Moravskoslezského kraje). A nevyplatí jej ani v případě, že výše hrubé mzdy žadatele přesáhne v konkrétním měsíci 1,5násobek průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí předcházejícího roku.

V rámci žádosti, kterou žadatel musí podat ještě v době, kdy je v evidenci ÚP ČR, je třeba uvést datum nástupu do nového zaměstnání a místo výkonu práce a následně také předložit pracovní smlouvu.

Pokud je  žádost schválena, uzavře ÚP se žadatelem písemnou dohodu. Zaměstnanec pak musí každý měsíc dokládat výplatní list, který mu vždy vydává zaměstnavatel za odpracovaný kalendářní měsíc. Částku tedy obdrží až po předložení tohoto dokumentu. Za dobu absence na pracovišti ÚP ČR finance nevyplatí. Příspěvek bude ÚP ČR poskytovat po dobu trvání pracovního poměru-maximálně však 12 měsíců.
 
Výše příspěvku se pohybuje v rozmezí od 1 000 Kč do 3 500 Kč měsíčně podle dojezdové vzdálenosti. Přitom minimum je deset kilometrů. Výjimku v tomto případě tvoří žádosti, kdy mezi bydlištěm a místem výkonu práce prokazatelně neexistuje pravidelné spojení veřejnou dopravou. Na nejvyšší částku pak dosáhnou ti, kteří budou za prací dojíždět více než 50 kilometrů.
Příspěvek je určen na úhradu nákladů, které zaměstnanci vzniknou v souvislosti s dojížděním do práce. Peníze tedy může použít např. na zaplacení jízdného, nákup pohonných hmot, ubytování nebo třeba hlídání dětí.

Od dubna do konce června 2016 podalo žádost o příspěvek celkem 85 zájemců. Nejvíce jich bylo v Olomouckém (33) a Moravskoslezském (28) kraji. 

 Formulář žádosti („Žádost o příspěvek na regionální mobilitu“) je k dispozici na Integrovaném portálu Ministerstva práce a sociálních věcí. Zájemcům ho poskytnou také zaměstnanci příslušných kontaktních pracovišť ÚP ČR.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus