Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Povinnosti zaměstnavatele při pracovním úraze

Občas se v zaměstnání stane, že dojde k pracovnímu úrazu. V tomto článku si řekneme jaké povinnosti má zaměstnavatel , když taková situace nastane. Zaměstnavatel je povinen vést evidenci o úrazech v knize úrazů, a to v elektronické nebo listinné podobě. Základní úpravou povinností zaměstnavatele při pracovních úrazech a nemocech z povolání se zabývá zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce. 

Přesné stanovení pracovního úrazu pro účely zákoníku práce najdeme v § 380, který definuje, že pracovním úrazem je poškození zdraví nebo smrt zaměstnance, došlo-li k nim nezávisle na jeho vůli krátkodobým, náhlým a násilným působením zevních vlivů při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.
 
Dále se jako pracovní úraz posuzuje také úraz, který zaměstnanec utrpěl pro plnění pracovních úkolů. Za pracovní úraz se nepovažuje  úraz, který se zaměstnanci přihodí na cestě do zaměstnání či na cestě zpět.
 
Obecně je zaměstnavatel povinen při pracovním úrazu objasnit příčiny a okolnosti jeho vzniku a neměnit bez vážných důvodů stav na místě úrazu do doby objasnění. Dle zákona musí vést knihu úrazů bez ohledu na to, zda jimi byla či nebyla způsobena pracovní neschopnost.
 
Dále je povinen ohlásit pracovní úraz a zaslat záznam o úrazu na orgány a instituce, které výslovně jmenuje prováděcí předpis, a to nařízení vlády o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu.

Od 1. 1. 2015 vstoupila v účinnost novela (nařízení vlády č. 170/2014 Sb.) nařízení vlády č. 201/2010 Sb., o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu. Obecně je dle tohoto nařízení zaměstnavatel povinen vést evidenci o úrazech v knize úrazů, a to v elektronické nebo listinné podobě.
 
Evidence nově musí obsahovat popis úrazového děje. Mezi povinnosti patří hlášení a zasílání záznamu pracovních úrazů příslušným orgánům a institucím, dále hlášení smrtelných úrazů a vydávání kopie nebo výpisu údajů z knihy úrazů na žádost zaměstnance, popř. pozůstalých (nově musí být kopie či výpis potvrzeny a podepsány zaměstnavatelem).
 
Zaměstnavatel tedy musí bez zbytečného odkladu ohlásit pracovní úraz:

- Policii ČR, nasvědčují-li zjištěné skutečnosti tomu, že v souvislosti s pracovním úrazem byl spáchán trestný čin

- odborové organizaci a zástupci pro oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

- oblastnímu inspektorátu práce, došlo-li k úrazu u fyzické nebo právnické osoby, která podle jiného právního předpisu podléhá jeho kontrolní působnosti, a trvá-li hospitalizace úrazem postiženého zaměstnance více než pět dnů nebo lze-li vzhledem k povaze zranění takovou dobu hospitalizace předpokládat

- báňskému úřadu, podléhá-li činnost, pracoviště nebo technické zařízení vrchnímu dozoru, jde-li o závažný pracovní úraz

- zaměstnavateli, který zaměstnance k práci u něho vyslal nebo dočasně přidělil.

Dle dřívější úpravy byla nutnost hlásit pracovní úraz i zdravotní pojišťovně, u které je pracovním úrazem postižený zaměstnanec pojištěn. Tato povinnost zaměstnavateli odpadla.
 
V případě smrtelného pracovního úrazu jej musí zaměstnavatel opět bez zbytečného odkladu nahlásit všem výše uvedeným institucím a orgánům a navíc i zdravotní pojišťovně, u které byl pojištěn smrtelným pracovním úrazem postižený zaměstnanec.

Novela nařízení zavedla také nové tiskopisy, které jsou zveřejněny Ministerstvem práce a sociálních věcí způsobem umožňujícím dálkový přístup, aby bylo možné kromě zaslání tiskopisů v listinné podobě i zasílání elektronické.
 
Záznam o úrazu příloha č. 1 má zaměstnavatel povinnost zaslat za uplynulý kalendářní měsíc, a to nejpozději do 5. dne následujícího měsíce.
 
V případě, že se zaměstnavatel dozví o nových skutečnostech, které mají vliv na záznam o úrazu, vyhotoví hlášení změn (vzor viz příloha č. 2 k nařízení). Toto hlášení vyhotoví, pokud hospitalizace úrazem postiženého zaměstnance přesáhla pět po sobě jdoucích dnů a byla ukončena po odeslání záznamu o úrazu a také pokud na základě téhož pracovního úrazu vznikla (nebo následné léčení, pozdější komplikace apod.) a byla ukončena další pracovní neschopnost.
 
Zaměstnavatel dále musí zaslat pro účely likvidace pojistných událostí z důvodu zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání a při smrtelném pracovním úrazu záznam o úrazu – hlášení změn i organizační složce pojišťovny, u které je pro tento účel pojištěn, nicméně zákon nestanovuje lhůtu, dokdy tak musí učinit.
 
Nevede-li zaměstnavatel evidenci o pracovních úrazech, lze uložit pokutu až do výše 400.000 Kč. A v případě, že nevyšetří příčiny a okolnosti pracovního úrazu, jehož následkem byla smrt zaměstnance nebo pracovní neschopnost přesahující tři kalendářní dny, pokuta hrozí až do výše jednoho milionu korun.

Zaměstnanci musí také pravidelně procházet školením bezpečnosti práce a ochrany zdraví na pracovišti a požární ochrany. Pokud by zaměstnavatel tato školení nezajišťoval, vystavoval by se tím sankcím od inspektorátu práce. Dále je nutné provádět například revize skladů, kontroly elektrospotřebičů a vyhledávat a vyhodnocovat případná rizika. Vše musí být pro případné nešťastné události zdokumentováno.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus