Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Novela zákoníku práce a homeworking

Příští týden budou rozhodovat vládní ministři o novele zákoníku práce. Mimo změn výpočtu dovolené, posuzování práce přesčas či vzniku překážek v práci obsahuje novela i konkretizaci práce z domova – tzv. homeworking.

Při homeworkingu si budou muset zaměstnanci ohlídat pracovní data

Zaměstnanci budou při své práci povinni počínat si tak, aby chránili data a údaje související s výkonem jejich práce. Vláda při projednávání zaměří pozornost i na formulaci, podle které musí zaměstnavatel hradit náklady spojené s komunikací mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, přičemž náklady bude možno vyplácet paušálem. Dané náklady ovšem nemohou být zahrnuty v platu, mzdě nebo v odměně z dohody.

Z návrhu byla vyškrtnuta podmínka, že zaměstnavatel musí zaměstnanci při práci z domova povinně zajistit instalaci a pravidelně udržovat technické a programové vybavení pro výkon práce daného zaměstnance. V současnosti pro zaměstnavatele platí tato povinnost jen v případě zajištění konkrétního vybavení.

I přes nevoli zaměstnavatelů zůstává stále v zákoně povinnost předcházení riziku stresu spojeného s prací a riziku násilí a obtěžování na pracovišti. Způsob předcházení těmto rizikům už ovšem zákon nepopisuje. Pokud novela zákoníku práce bude schválena, její platnost by měla být už od dubna příštího roku.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus