Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Představování

  • 0

Před vámi je společenská akce a neznáte pořádně správnost etikety? Po přečtení toho článku zvládnete první bod – představování.

Člověk společensky významnější musí jako první vědět, s kým má tu čest. Proto se jako první představuje:

  • muž -> ženě
  • mladší -> staršímu
  • podřízený -> nadřízenému

Příklad: Muž řekne své jméno, žena řekne své jméno a nabídne muži ruku.

Příklad 2: Třetí osoba nejprve představí muže ( -> ) ženě, pak ženu muži. Ti pak už nemusí opakovat svá jména, stačí říct „těší mě“.

Součástí představení je i vzájemné potřesení rukou – jestliže se první představuje méně významná osoba (muž), ruku podává jako první společensky významnější (žena).

Pozn.: Ten, kdo se představuje, musí přemoci svoje nutkání spolu s vyslovením jména nabídnout ruku a nezbývá než čekat, až mu ruku nabídne protějšek.

Při představování zřetelně vyslovte napřed své jméno, poté příjmení. Pokud se představujete sami, neuvádějte tituly, pouze funkci, je-li to nutné. Jestli vás představuje třetí osoba, obvykle uvádí tituly a oba představující si pak už říkají pouze své jméno.

Pozn.: Pokud jménu nerozumíte, neváhejte se hned zeptat, jak správně znělo (vyhnete se tím pozdějšímu trapasu).

Představují-li se navzájem dva páry, představí muž napřed sebe a potom svojí partnerku (muž je méně významný, proto musí jeho jméno padnout dříve). Společensky méně významný pár začíná, nejprve muž představí sebe, pak partnerku a pak muž společensky významnějšího páru představí napřed sebe a poté svojí partnerku.

Představujte se vždy ve stoje, muži si zapnou sako. Když přicházíte do společnosti, je na hostiteli, aby vás představil ostatním. Je-li společnost malá, může ho představit každému zvlášť.

Smyslem představování je vytvořit předpoklad k rozvinutí konverzace, proto ten, kdo dvě osoby představuje, musí říct o každé z nich pár zajímavostí, které poslouží k navázání rozhovoru (například: koníčky, odkud host přijel, čím vyniká, …). Představují-li se dva lidé sami, měli by začít obecným tématem prostředí, v jakém se nachází, nebo jaký je jejich vztah k hostiteli.

Pamatujte: VIP osoby se nepředstavují a také je nepředstavujete ani vy.

Kategorie: Etiketa







blog comments powered by Disqus