Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Procházíte 8 příspěvky pro 2 2017 by the author Libuše Skřítecká

Víte kdy máte nárok na odpočet DPH a kdy ne?

V dnešním článku si povíme co je zdanitelné a co osvobozené plnění. Ne ze všech tržeb musí plátce odvádět DPH. Naproti tomu si taky ale nemůže ze všech přijatých plnění DPH nárokovat. Nárok na odpočet má plátce pouze v zákonem definovaných případech.

Zdanitelné plnění je plnění, které je předmětem daně (daně z přidané hodnoty)…

Číst
Kategorie: Články

Daňové formuláře

Neúprosně se blíží termín pro zpracování ročního zúčtování a daňového přiznání. V tomto článku si řekneme jaké formulář použít.

1. Jste plátce daně z příjmu fyzických osob a máte zaměstnance, kterým každý měsíc vyplácíte bonusy? V tomto případě použije tiskopis č. 25 5241 MFin 5241 – vzor č. 10 s názvem „Žádost podle § 35d odst. 5 zákona…

Číst
Kategorie: Články

Jak snížit základ daně u fyzických osob?

Věděli jste, že mimo slev na dani a daňového zvýhodnění na děti si můžete uplatnit také  nezdanitelné  části základu daně pro účely snížení své daňové povinnosti.

Od základu daně lze odečíst nezdanitelné části základu daně, mezi které patří:

-       bezúplatná plnění (dary)

-       úroky z úvěrů na financování bytových potřeb příspěvek na penzijní…

Číst
Kategorie: Články

Změny v přiznání fyzických osob za rok 2016

Termín pro přiznání k dani z příjmů za rok 2016 je  3. duben 2017a použije se tiskopis číslo 23. Řekneme si, jaké změny nastaly oproti roku 2015.


1.     Nový zkrácený tiskopis

-       Tento tiskopis slouží pro poplatníky, kteří mají pouze příjmy ze závislé činnosti ze zdrojů na území České republiky (včetně daňových nerezidentů ČR).

 

2.     Daňové…

Číst
Kategorie: Články

Zaručená mzda

Od 1. 1. 2017 se zvýšila nejen minimální mzda, ale také mzda zaručená. Většina zaměstnavatelů si myslí, že stačí, když dají svým zaměstnancům částku, která je aktuální pro daný rok.

Zaručenou mzdou je podle § 112 zákoníku práce mzda nebo plat, na kterou zaměstnanci vzniklo právo podle tohoto zákona, smlouvy, vnitřního…

Číst
Kategorie: Články

Srážková daň a její vyúčtování

V dnešním článku si povíme něco o srážkové dani. Každý zaměstnanec ze svého platu odvádí daň ze závislé činnosti. Tuto daň za něj odvádí jeho zaměstnavatel jako plátce daně.

Vyúčtování srážkové daně provádí plátce (firma, podnikatel) za své zaměstnance z dohod o provedení práce.  

Daň vybíranou srážkou provádí plátce daně, a to při výplatě, poukázání nebo…

Číst
Kategorie: Články

Zrušení dovolené

 

Věděli jste, že Vám zaměstnavatel  může zrušit dovolenou? Řekneme kdy na to má právo a za jakých podmínek.Zaměstnanci, který je u zaměstnavatele zaměstnán v pracovním poměru, vzniká nárok na dovolenou.

Dle zákoníku práce má zaměstnanec nárok na dovolenou v délce čtyř týdnů, s výjimkou zaměstnanců některých oblastí veřejného sektoru, kterým náleží pět týdnů dovolené, a s výjimkou akademických pracovníků s osmi…

Číst
Kategorie: Články

Kdo podává a jaký je termín pro přiznání k dani z nemovitých věcí?

Dnes si řekneme něco o dani z nemovitosti. Pokud jste v loňském roce koupili nějakou nemovitost povinni podat přiznání k dani z nemovitých věcí. Termín tohoto podání byl 31. leden.

To platí i v případě, pokud jste v minulém roce provedli nástavbu či přístavbu nebo jste nemovitost částečně zlikvidovali. Podstatné je, že došlo ke změně druhu nebo výměry…

Číst
Kategorie: Články