Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Daňové formuláře

Neúprosně se blíží termín pro zpracování ročního zúčtování a daňového přiznání. V tomto článku si řekneme jaké formulář použít.

1. Jste plátce daně z příjmu fyzických osob a máte zaměstnance, kterým každý měsíc vyplácíte bonusy? V tomto případě použije tiskopis č. 25 5241 MFin 5241 – vzor č. 10 s názvem „Žádost podle § 35d odst. 5 zákona o daních z příjmů o poukázání chybějící částky vyplacené plátcem daně poplatníkům na měsíčních daňových bonusech“. O měsíční daňové bonusy musí plátce daně požádat za každý měsíc na samostatné žádosti. Za předpokladu, že plátce vyplácí daňové bonusy a nežádá formou žádostí ani nesnižuje odvody záloh, jsou mu tyto vyplacené částky na daňových bonusech vráceny na základě podaného „Vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti“ za příslušné období jako přeplatek na dani (za předpokladu, že přeplatek vznikl).

 
Pokud budete žádat o doplatky na daňovém bonusu z ročního zúčtování záloh a daňového zvýhodnění, použijte tiskopis č. 25 5246 MFin 5246 – vzor č. 10. Na žádostech neopomeňte označit, zda se jedná o žádost běžnou, či dodatečnou, a podmínkou je, že plátce daně částku daňových bonusů již poplatníkovi vyplatil (tuto skutečnost je vhodné správci daně doložit spolu s podanou žádostí).

2.  Jaký vzor Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti potřebujete za zdaňovací období 2016?

Jedná se o vzor tiskopisu č. 24. Zároveň byl pro zdaňovací období 2017 vydán nový vzor č. 25. Dále je zveřejněno potvrzení pro účely srážkové daně dle § 6 odst. 4 zákona o daních z příjmů, které může poplatník použít po konci roku 2016 pro účely zahrnutí příjmů včetně sražené daně z dohod o provedení práce do daňového přiznání – jedná se o vzor č. 3 a pro účely zdaňovacího období 2017 byl vydán vzor č. 4.

3. Jste zaměstnanec a nevíte, jestli jste povinni podepsat nové Prohlášení k dani pro rok 2017?

Ve zdaňovacím období 2017 lze použít kromě vydaného vzoru č. 25 i všechny předcházející vzory.


4.  Chcete uplatnit dle § 35ba zákona o daních z příjmů za rok 2016 slevu na dani na manželku, která je na mateřské dovolené a nemá vlastní příjem vyšší než 68 000 Kč, a nevíte, jestli se počítá do vlastního příjmu manželky i rodičovský příspěvek nebo mateřská?

Příjmy, které se do vlastního příjmu manžela či manželky nezahrnují (úplný výčet):

-       dávky státní sociální podpory,

-       dávky pěstounské péče s výjimkou odměny pěstouna,

-       dávky osobám se zdravotním postižením,

-       dávky pomoci v hmotné nouzi,

-       příspěvek na péči, sociální služby,

-       státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem,

-       státní příspěvky na doplňkové penzijní spoření,

-       státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření,

-       stipendium poskytované studujícím soustavně se připravujícím na budoucí povolání,

-       příjem plynoucí z důvodu péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách, který je od daně osvobozen.

Příjmy, které se do příjmů manžela či manželky zahrnují (namátkový výčet, často chybně uplatňovaných):

-       veškeré příjmy od zaměstnavatele „v hrubém“,

-       příjmy z podnikání, příjmy z nájmu atd.,

-       příjmy od daně osvobozené (např. z prodeje nemovitosti, auta, cenných papírů),

-       všechny druhy důchodů,

-       nemocenská,

-       náhrada mzdy při pracovní neschopnosti,

-       ošetřovné,

-       podpora v nezaměstnanosti,

-       peněžitá pomoc v mateřství,

-       odměny pěstouna.

Rodičovský příspěvek je jednou z dávek státní sociální podpory (stejně tak i porodné, přídavek na dítě atd.), a proto se do vlastního příjmu manželky pro účely uplatnění slevy na manželku nezahrnuje. Naopak peněžitá pomoc v mateřství (mateřská) představuje dávku vyplácenou v rámci nemocenského pojištění, proto se zahrne do vlastního příjmu manželky pro účely uplatnění slevy na manželku.


5.  Za jakých podmínek mohu uplatnit daňový bonus

Daňový bonus (roční) může za rok 2016 uplatnit poplatník, který ve zdaňovacím období měl příjem podle § 6, § 7, § 8 nebo § 9 alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy. Minimální mzda je upravena v § 21g zákona o daních z příjmů. U poplatníka, který má příjmy pouze podle § 9, nesmí výdaje převýšit tyto příjmy. Do těchto příjmů se nezahrnují příjmy od daně osvobozené, příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně s výjimkou příjmů, u nichž se uplatní postup dle § 36 odst. 7 nebo 8, a příjmy, které jsou podle § 38f vyjmuty se zdanění.
 
Maximální limit pro vyplacení ročního daňového bonusu je 60 300 Kč. Minimální výše pro výplatu daňového bonusu činí 100 Kč.
 
Měsíční daňový bonus lze vyplatit, pokud jeho výše činí alespoň 50 Kč, maximálně však do výše 5 025 Kč měsíčně, jestliže úhrn příjmů podle § 6 zákona o daních z příjmů za příslušný kalendářní měsíc dosahuje u poplatníka alespoň výše poloviny minimální mzdy (tj. pro rok 2016 částku 4 950 Kč a pro rok 2017 částku ve výši 5 500 Kč). Do těchto příjmů se také nezahrnují příjmy od daně osvobozené a příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně.

Podle § 38l odst. 3 zákona o daních z příjmů nárok na daňové zvýhodnění poplatník (zaměstnanec) u plátce daně (zaměstnavatele) na základě podepsaného „Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti“ prokazuje:

-   úředním dokladem prokazujícím totožnost dítěte (vlastního, osvojence nebo v péči, která nahrazuje péči rodičů, druhého z manželů a vnuků),

-   předložením průkazu ZTP/P, pokud je vyživované dítě jeho držitelem.


6. Nárok na slevu studenta

Slevu na dani podle § 35ba odst. 1 písm. f) zákona o daních z příjmů může uplatnit poplatník po dobu, po kterou se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem, a to až do dovršení věku 26 let.
 

 


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus