Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Zrušení dovolené

 

Věděli jste, že Vám zaměstnavatel  může zrušit dovolenou? Řekneme kdy na to má právo a za jakých podmínek.Zaměstnanci, který je u zaměstnavatele zaměstnán v pracovním poměru, vzniká nárok na dovolenou.

Dle zákoníku práce má zaměstnanec nárok na dovolenou v délce čtyř týdnů, s výjimkou zaměstnanců některých oblastí veřejného sektoru, kterým náleží pět týdnů dovolené, a s výjimkou akademických pracovníků s osmi týdny dovolené v kalendářním roce.
 
Zákoník práce říká, že čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, a to pomocí písemného rozvrhu čerpání dovolené.
 
Na druhou stranu však musí vzít v potaz i oprávněné zájmy zaměstnance. Zaměstnavatel by tak měl umožnit čerpat alespoň část dovolené v době letních prázdnin, má-li zaměstnanec děti školou povinné. Při určování dovolené by měl mít zaměstnavatel dále na paměti pravidlo, že zaměstnanec by měl dovolenou zpravidla čerpat vcelku a do konce roku, ve kterém vzniklo zaměstnanci na dovolenou právo.
 
V praxi funguje určování čerpání dovolené zpravidla na základě dohody zaměstnance se zaměstnavatelem, schválením žádosti zaměstnance o dovolenou ze strany zaměstnavatele. Jejím schválením je určeno čerpání dovolené. Při jejím schvalování zaměstnavatel bude vycházet právě z provozních důvodů. Zda zaměstnavatel zaměstnanci žádost o dovolenou schválí, bude vedeno v prvé řadě tím, jestli bude mít zajištěn provoz firmy.
 
Neznamená však, že schválenou dovolenou musí zaměstnanec vyčerpat v plné výši. Zaměstnavatel totiž může zaměstnanci dovolenou zrušit, tedy slovy zákona, může změnit zaměstnanci určenou dobu čerpání dovolené, a to i třeba den před odjezdem na dovolenou nebo přímo v tento den, nebo jej i z dovolené odvolat.
 
K takovému kroku však zaměstnavatel nemůže přistoupit svévolně, bezdůvodně. Aby zrušení dovolené zaměstnanci nebo jeho odvolání z dovolené bylo opodstatněné, musí tato potřeba být vyvolána vážnými náhlými provozními okolnostmi, jejichž řešení je vázáno právě na zaměstnance čerpajícího dovolenou.

Pokud vám zaměstnavatel změní dobu čerpání dovolené nebo vás z dovolené přímo odvolá, musí vám nahradit náklady, které vám bez vašeho zavinění vznikly v souvislosti s tímto jednáním zaměstnavatele.
 
V případě zrušení již zaplacené dovolené je zaměstnavatel povinen proplatit částku, kterou zaměstnanec uhradil za dovolenou, popřípadě storno poplatky za zrušení zájezdu, náklady na pojištění a podobně.
 
Pokud zaměstnavatel odvolá zaměstnance z dovolené a je předpoklad, že se zaměstnanec na dovolenou ještě bude vracet, musí mu uhradit náklady na návrat z dovolené do práce a zpět na dovolenou.
 
Základním předpokladem pro to, aby zaměstnavateli vznikla povinnost k náhradě nákladů, je, že dovolená na určený termín čerpání byla prokazatelně zaměstnavatelem schválena. Nebylo by tak dostačující, pokud by si dovolenou zaměstnanec zapsal pouze do plánu dovolených na daný kalendářní rok, ale výslovné schválení zaměstnavatelem by chybělo.
 
   

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus