Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Gestika: Význam gest rukou III

  • 0

Už jsme si napsali, že gestika se zabývá tím, co nám sdělují pohyby rukou neboli gesta. Ruce slouží jako komunikační kanál mezi lidmi a proto si uvedeme další významy pohybů rukou a jejich částí.


Význam jednotlivých pohybů:

Význam rukou kolem obličeje

Zakrytá ústa rukou naznačují nepravdivá slova od dotyčné osoby, tzv. snaží se potlačit svá neupřímná slova. Osoba tím také může naznačovat nekalé úmysly. Rozdílem ve vyhodnocení zakrytých úst rukou je v tom, že pokud si ústa zakrývá, když hovoří, platí význam pro lež či nekalé úmysly, ovšem pokud si zakrýváme ústa a hovoří druhá osoba, znamená to, že osobě nevěříme.

K formě zakrývání úst patří také letmé dotknutí v oblasti úst, naopak výjimka nastává v případě, že místo třené rukou danou osobu může svědit nebo se může jednat o patologický jev, kdy si člověk rád čichá ke svým rukou.


Prsty v ústech

Lidé, kteří se cítí nejistě či nervózně, si vkládají do úst cigaretu, tužku, prsty a další věci ve snaze najít opět pevnou půdu pod nohama. V tuto chvíli potřebují získat jistotu zpátky.

Při ztrátě zájmu, ale zachování zdvořilosti, se ruka trochu rozevře a naše hlava se opírá o bříško ruky pod palcem, ukazováček je sevřen spolu s ostatními prsty.

Ukazováček, který směřuje směrem vzhůru a palec podpírá bradu, značí nesouhlas. Se zvyšujícím se nesouhlasem si začínáme třít ukazováčkem spánek.

Typické pro netrpělivost je poklepávání prsty či nohou.

Při rozhodování nás může doprovázet gesto mnutí brady nebo také sundání brýlí a vložení si nožičky do úst. Pokud se potřebujeme ujistit v našem rozhodnutí, většinou si do úst vložíme propisku nebo prst. Všichni jsme byli vychování tak, že s plnou pusou se nemluví, a proto máme pocit, že nemusíme ještě mluvit.


Zapomětlivost někoho občas někoho často potkává a gesto, které doprovází slabou stránku je plácnutí se po čele nebo zátylku. Odvíjí se to od toho, zda nám je osoba, se kterou komunikujeme sympatická či nikoliv. Pokud se gesto týká čela, necítíme se připomínkou zastrašeni, v případě gesta zátylku je nám daná osoba protivná. Lidé, kteří mají ve zvyku si často mnout krk, mají sklony ke kritičnosti a odmítavým postojům.

 

Tření oka neboli „nechci nic vidět“

Znamená, že nechceme vidět partnerovu lež nebo zakrýváme lež a chceme se vyhnout pohledu do očí dané osoby.

 

Tření ucha neboli „nechci nic slyšet“

Variantami tohoto gesta je také škrábání zadní části ucha, strkání prstu do ucha, tahání za ušní lalůček.


Škrábání na krku

Gesto škrábání se na krku je často spojeno s pochybností a nejistotou. Pokud toto gesta dělá člověk, který přitom říká: „Plně Vám rozumím“, pak zde nastal rozpor mezi mluveným a neverbálním sdělením. V takovém případě převažuje neverbální projev komunikačního sdělení.

Je vědecky dokázáno, že pokud člověk lže, tře si místa s jemnou kůží, to znamená obličej a krk. Tím se vysvětluje i popotahování límečku

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus