Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Gestika: Význam gest rukou

  • 0

Do pohybů těla, kterými se zabývá kinezika, spadá mimo jiné gestika. Gestika, se zabývá tím, co nám sdělují pohyby rukou neboli gesta v neverbální komunikaci. Ruce jsou komunikačním kanálem a rozvíjí naše představy imaginárním vyobrazením ve vzduchu, dávají slovům důraz a jsou zbraněmi pro útok i obranu. Právě při seznamování hraje podání ruky důležitou úlohu.


Následně si uvedeme význam jednotlivých pohybů:

Mnutí dlaněmi

Lidé, kteří si mnou dlaně, dávají ostatním najevo pozitivní očekávání, ať už obchodníka, který se těší z prodeje, zisku či lidé, kteří se těší z dovolené, kterou si naplánovali. Je důležité si všímat intenzity a rychlosti mnutí dlaněmi. U obchodníka, který nám něco prodává, má význam rychlého mnutí, že obchod je výhodný nejen pro prodávajícího, ale i kupujícího. Pozor bychom si měli dávat, pokud je jeho mnutí pomalé, prospěch je spíše pouze na straně obchodníka. Pomalé mnutí rukou v nás vzbuzuje lstivost a vychytralost, pokud si tohoto gesta všimneme, je možné, že se automaticky stáhneme.

Mnutí prstů a palce

Mnutí prstů a palce má význam očekávaného zisku či příjmu. Toto gesto se také vztahuje převážně k obchodníkům nebo u člověka, který chce peníze. Toto gesto většinou nepůsobí pozitivně

Spojené ruce se zaklesnutými prsty

Pozor na toto gesto, vypadá nevinně, no dotyčný s tímto gestem může naznačovat skryté znechucení a nepřátelský postoj. Záleží také na výši pozice rukou, čím takto máme ruce dány výš, značí to tím víc negativní postoj.

Otevřená dlaň směrem k nebi

Gesto otevřené dlani směrem vzhůru v nás zanechává pocit žádosti, nebo abychom navodili pocit důvěry. Toto gesto je velmi časté u lidí bez domova, žebrající o mince či jídlo.

Ruce opírající se o sebe špičkami prstů

Neboli také nazývány věžička. Věžička směrem dolu nebo nahoru vyjadřuje nadřazenost a sebejistý postoj, ale u věžičky směrem dolů se i přes autoritativní postoj, rozhodl dotyčný druhého vyslechnout.

Rozevřená paže

Vyjadřuje otevřenost a zanechává v nás pocit, že můžeme sdělit cokoliv bez obavy ze záporného přijetí. Rozevřené paže často využívají politici právě proto, aby vzbudili u diváků důvěru.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus