Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Pozor na likvidaci firmy

V České Republice je momentálně celkem 485 908 registrovaných firem, z toho 459 608 jsou společnosti s ručením omezeným a 26 300 akciových společností.

Podle průzkumů je mezi společnosti 21,5% spících „eseróček“ a u „akciovek“ 15,7 %.

Patří sem většinou firmy zabývající se těmito obory: Podpůrné činnosti pro podnikání, Činnosti cestovních agentur a cestovních kanceláří, Zprostředkování nespecializovaného velkoobchodu a nespecializovaný velkoobchod v zastoupení, Tvůrčí, umělecké a zábavní činnosti, Ostatní inženýrské činnosti a související technické poradenství, Poskytování přístupu k internetu přes bezdrátovou telekomunikační síť, Velkoobchod s ostatními stroji a zařízením.

Novela zákona o obchodních korporacích dostane možnost poslat tyto firmy do likvidace.

Důvodem je vyšší finanční náročnost při založení a správě akciové společnosti. Pokud již podnikatel vynaloží finanční prostředky na založení akciové společnosti, tak ji zpravidla využívá pro podnikání. Naproti tomu založení společnosti s ručením omezeným se v posledních letech podstatně zjednodušilo, zrychlilo a zlevnilo.

Obchodní korporace budou mít povinnost vložit do sbírky listin účetní závěrky za dvě po sobě jdoucí účetní období. Když nebude splněn tento požadavek, bude možné zrušit korporaci bez likvidace. Stejným způsobem se však společnost může dostat i do likvidace. A to tím, že korporaci nebude možné doručit výzvu ke splnění informační povinnosti založit chybějící účetní závěrky do sbírky listin. 


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus