Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

eObčanka

Už jste slyšeli o tzv. občance? Jedná se o elektronický průkaz totožnosti, který obsahuje čip. Umožňuje občanům bezpečně se identifikovat a komunikovat s úřady online.

Eobčanku je možné získat jako o klasický průkaz bez kontaktního čipu na obecním úřadě. Kdybyste občanku potřebovali rychleji, můžete se obrátit také na Ministerstvo vnitra. Pouze tam lze pak také převzít občanku vydávanou v nejrychlejší lhůtě do 24 hodin.

Od 1. července 2018 obsahují čip všechny nové občanské průkazy. Není o něj nutné speciálně žádat. Výjimkou jsou dočasné občanské průkazy vydávané na jeden nebo tři měsíce.

Jestli žádáte o elektronický občanský průkaz kvůli ztrátě předchozího průkazu, musíte prokázat svoji totožnost a předložit potvrzení o občanském průkazu vydané při ohlášení ztráty.

Elektronické funkce občanky je potřeba aktivovat. Když o ně nemáte zájem, aktivaci nemusíte provést. Dokonce můžete požádat Správu základních registrů o trvalou deaktivaci identifikační funkce na již aktivovaném průkazu.

Existuje možnost, jak se k eObčance dostat, aniž byste museli chodit se žádostí na úřad. Podmínkou je, abyste aktuální průkaz neměli déle než rok a nesmíte vypadat výrazně jinak než tenkrát. V takovém případě vyplňte formulář, který stáhnete z webu Ministerstva vnitra  pošlete ho datovou schránkou obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností.

Abyste se  eObčankou mohli úřadu prokázat, potřebujete mít kromě samotné eObčanky s aktivovaným čipem také čtečku čipových karet. Připojíte ji k počítači, na výzvu aplikace do ní vložíte eObčanku a úřední systém na druhé straně tak bude vědět, že s ním komunikujete opravdu vy. Tato  čtečka  však není součástí eObčanky je nutné si pořídit. Stačí běžné zařízení, které podporuje standardy ISO 7816, CCID (Chip Card Interface Device) a PC/SC. S počítačem se propojuje obvykle USB kabelem, k některým čtečkám je také nutné nainstalovat jejich ovladač.


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus