Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Jak jste na tom s cizími jazyky?

Byly doby, kdy velice málo Čechů ovládalo alespoň jeden cizí jazyk. Tato situace se hodně zlepšila. Stále mezi uchazeči o zaměstnání je nejrozšířenějším jazykem angličtina.

Také mezi zaměstnavateli začíná být velmi oblíbeným benefitem právě jazykové kurzy

Pokročilou znalostí cizích jazyků se může pochlubit již 36 % Čechů což je o 10% více jako v loňském roce.

Jak už bylo zmíněno nejrozšířenějším jazykem  je anglický jazyk. Ovládá ho celkem 66 % testovaných kandidátů. S obrovským odstupem následuje jazyk německý, jehož znalost prokázalo pouhých 12,5 % uchazečů. Francouzština je se 7 % až na třetím místě.

Úroveň znalosti je však stále v rozporu s tím, co požadují zaměstnavatelé. I když již 36 % testovaných respondentů prokázalo znalost jazyka na úrovni nejvyšší, tedy C1 či C2, z analýzy čtyř desítek tisíc nabízených pracovních pozic vyplynulo, že úroveň C1/C2 byla vyžadována pro 46 % z nich. Střední úroveň jazyka (B1/B2) ovládalo 54 % testovaných, začátečníků či pokročilých začátečníků (A1/A2) bylo 10 %.

V poslední době roste i poptávka po lidem s dobrou němčinou a v oboru sdílených podnikových služeb hledají personalisté i pracovníky se znalostí francouzštiny, polštiny, holandštiny, italštiny, švédštiny, španělštiny či ruštiny. Roste i poptávka po zaměstnancích, kteří hovoří arabsky, albánsky, hebrejsky či čínsky.
Znalost anglického jazyka na plynulé úrovni je v současné době považována mnoha zaměstnavateli již za samozřejmost.

Znalostí dvou jazyků se přitom může chlubit zejména mladší generace. Dva cizí jazyky zvládá 50,8 % studentů̊ a 21,5 % studentů umí tři nebo více cizích jazyků. Tradičně jsou na tom se znalostí jazyků lépe studenti uměleckých a humanitních oborů.
 



Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus