Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Fond těžko pojistitelných rizik

  • 0

Počasí si s námi mnohdy dělá, co chce. Některá odvětví jsou výkyvy počasí ovlivňována méně, některá více. Mezi nejrizikovější obory, které nejvíce trpí manýry počasí, však patří bezesporu zemědělství.

Je tomu již více než 2 roky, kdy měl začít fungovat tzv. Fond těžko pojistitelných rizik, který měl být nápomocen zemědělcům pro případ výrazného snížení produkce zapříčiněné například velkým suchem nebo naopak nadbytkem vláhy. Prozatím jsou však plány na rozjezd tohoto projektu pouze na papíře.

Ministerstvo zemědělství slibuje spustit fond již v příštím roce, avšak podle mnohých jsou to plány velice optimistické. Realisté tipují, že tomu tak bude nejdříve o dva až tři roky později.

Prvotní plány fungování spočívají v příspěvcích zemědělců a státu do fondu a to rovným dílem, v případě pojistné události, na kterou není možné se pojistit běžnou formou, by byla zemědělci z tohoto fondu vyplacena kompenzace. Avšak zda je tento systém pro zemědělce dostatečně motivující ukáže až čas. Při průzkumu, který proběhl v době, kdy byl celý projekt ještě v plenkách, se ukázalo, že o příspěvky do fondu mělo zájem pouze přibližně 20 % zemědělců. Účast na tomto projektu by měla být pro zemědělce dobrovolná, avšak již v minulosti se objevovala upozornění, že nebude-li přispívat zemědělec do fondu, nebude moci očekávat v případě nepřízně počasí a následných ztrátách žádnou pomoc státu. Pravda je také taková, že nezapojí-li si do tohoto systému dostatečné množství zemědělců, je otázkou, zda bude projekt vůbec spuštěn. To ovšem ukáže až čas.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus