Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Společenské akce - Recepce

  • 0

Recepce je nejčastější formou společenského setkání. Nevyžaduje žádné zvláštní uspořádání či upravení. Je méně formální než banket, lidé se tedy mohou volně pohybovat a navazovat společenské kontakty. Recepce se může konat v kteroukoliv denní dobu. Podle času, kdy se recepce koná, poznáme jak se obléci a jak bohaté občerstvení nás čeká.

Na recepci nás zve hostitel a očekává se, že recepci zahájí a hosty přivítá. Recepce se odehrává většinou vestoje. Obvyklé jsou recepční vysoké stolky, u kterých se konzumuje vestoje.

Na recepci se oblékáme podle denní doby:

  • v poledne a odpoledne: muži - vycházkový oblek, ženy – krátké šaty
  • večer: muži – tmavý oblek, ženy – krátké šaty.

Pozn.: Pokud by šlo například o návštěvu mimořádné návštěvy na velvyslanectví, je zapotřebí obléct smoking.

Recepce má výhodu ve své volnosti – můžete na ni přijít o deset minut později a odejít kdykoliv. Jedná-li se o recepci u příležitosti oslavy narozenin, hostitelovi přineste drobný dárek, hostitelce vždy květinu. Přiložte vizitku, na kterou ručně dopíšete poděkování za pozvání nebo „blahopřeji“.

Příchod

Hostitel své hosty očekává, a proto na ně čeká u vchodu a osobně je vítá. Stoupněte si tedy do řady čekajících hostů. Jakmile na vás přijde řada, poděkujte za pozvání, předejte dárek (nebo ho odložte na připravený stůl) a vejděte do sálu. Nevhodné je se s hostitelem u vchodu vybavovat. Pouze poděkujte za pozvání, na rozhovor bude čas později.

Pozn.: Nevítá-li hostitel při příchodu, vyhledejte ho hned na začátku recepce a přivítejte se s ním.

Někdy bývá recepce doprovodnou akcí jiné akce, např. premiéry, koncertu atd. V tomto případě platí pravidlo, že společensky nejvýznamnější osoby pro tuto akci jsou vedoucí osobnosti předchozí akce (herec, zpěvák, jednatel firmy,…). Tito lidé přicházejí jako poslední. VIP po ukončení hlavního programu odcházejí do salonku a čekají, až bude hlavní sál zaplněn. Poté v doprovodu hostitele vcházejí jako poslední do sálu, kde je ostatní uvítají potleskem.

Vstup

Při vstupu do sálu vám nabídnou sklenku sektu na přivítanou. Sklenku přijměte, i kdybyste sekt nenáviděli. Nemusíte se napít, můžete ji později vyměnit za sklenku vašeho oblíbeného pití. Ke sklenici oblíbeného pití si vezměte také ubrousek, ve kterém budete držet sklenici.

Recepce je určená k tomu, aby se lidé seznamovali, navazovali kontakty nebo udržely staré. Recepční rozhovor se nazývá „small talk“, netrvá tedy déle než 15 minut! Témata by měla být odlehčená a nekonfliktní.

Rozhovor

Pokud se budete bavit s lidmi, které už znáte, navažte téma: události, společní známí, místa kde jste se naposledy setkali atd.

Pokud se bavíte s lidmi, které vidíte poprvé, vyvarujte se těchto tématům: zdravotní stav, nemoci, ožehavá politická témata, debaty o sexuální orientaci, dvojsmyslné vtipy a narážky, projevy sebelítosti, osobní záležitosti, debata o prostředí a o hostiteli, rodina, dovolená, pracovní úspěchy,…

Nezapomeňte vizitky předávat na začátku rozhovoru, a to i těm, s nimiž jste se již setkali. Většinu účastníků recepce oslovujte tak, že se napřed představíte a připomenete, kde jste se setkali.

Pozn.: Je přípustné, aby společensky méně významná osoba oslovila významnější osobu a představila se ji. Představení musí být zdvořilé!

Při konverzaci respektujte osobní zónu každého hosta. Nepřibližujte se tedy blíže než na 70 centimetrů, nejlépe jeden metr. Jestliže si všimnete, že během rozhovoru váš partner ustoupil o krůček vzad, je zle. Znamená to, že jste mu nepříjemní, nebo jste vstoupili do jeho osobní zóny.

Zahájení

! Jediné, co nemůžete učinit, je přistoupit k rautovým stolům dříve, než hostitel zahájí večer! Do té doby jsou pokrmy nedotknutelné.

Hostitel by měl mít krátký uvítací proslov, připít na zdraví a vybídnout hosty ke konzumaci. Měl by přistoupit k rautu a symbolicky ho zahájit.

Občerstvení

Volte takové pokrmy, které vás neušpiní, nebudou padat z talířka. Nemluvte s plnou pusou a na jídlo nesahejte rukama. Vybírejte takové potraviny, které nejsou aromatické (česnek, ryby,…) Pokud se chcete různým trapasům vyhnout, můžete konzumaci vynechat a zajít si na dobrou večeři po recepci.

Nejběžnějším typem občerstvení jsou jednohubky. Je-li chuťovka opatřena párátkem, uchopte ji za párátko a vložte ji do úst. Otřete si ústa ubrouskem (nabízí jej obsluha s jednohubkami).  Nemá-li chuťovka párátko, uchopte ji prsty a vložte do úst. Ubrousek v druhé ruce je v tomto případě podmínkou. Pokud jste si nenechali ubrousek a nemá jej ani obsluha, musíte se vzdát potěšení ochutnat jednohubku.

Alkohol

Cítíte-li počtvrté skleničce, že se na původně celkem nudné recepci začínáte bavit, a cosi vám říká, že když si dáte ještě jednu skleničku, tak to bude ještě lepší, je nejvyšší čas odejít.

Loučení

Neloučíme se nápadně. Rozlučte se jen se společností, se kterou jste trávili poslední minuty. Často při odchodu dostanete od hostitele dárek či květinu jako pozornost na rozloučenou.

Kategorie: Etiketa







blog comments powered by Disqus