Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Gestika: Význam gest rukou IV

  • 0

Už jsme si napsali, že gestika se zabývá tím, co nám sdělují pohyby rukou neboli gesta. Ruce slouží jako komunikační kanál mezi lidmi a proto si uvedeme další významy pohybů rukou a jejich částí.


Zkřížené paže

Jako děti se schováváme před hrozbou za velké věci. Zhruba od šesti let začneme používat gesto zkřížených paží, protože věcí za kterých bychom se schovali v rámci růstu, rychle ubývá.

Ve stresových situacích před obecenstvem, na místě, kde je hodně cizích lidí, či při vystoupení jedince před publikem, je držení samo sebe za dlaň či zápěstí, kdy dlaně jsou vzájemně sepjaté, považováno za gesto simulující fakt, že nás někdo drží za ruku.

Je vědecky dokázáno, že pokud člověk při přednášce poslouchá se zkříženými pažemi, je jeho pozornost menší a postoj k přednášejícímu kritičtější. Obvyklé zkřížení paží, kdy jsou obě paže položeny na hrudi je jasným signálem obrany či odmítavého postoje. To se týká i lidí, kteří sedí u stolu a mají o něj opřené lokty.

Zkřížení paží se dlaněmi zaťatými v pěst značí agresivitu. Pokud při překřížení paží se chytneme nad lokty, ukazuje nám tím dotyčná osoba, že má stanovisko, za kterým si bude neoblomně stát. Lidé, kteří jsou pak v blízkosti neznámé osoby a chybí jim sebedůvěra, nechávají jednu ruku volně podél těla a druhou ji chytnou u loktu.

Obdobný význam jako zkřížené paže mají i gesta u žen například, uchopení kabelky oběma rukama, hraní si s náramkem nebo náhrdelníkem apod. U mužů je to velmi často pohrávání si s knoflíčky na rukávech či pásku od hodinek. Oblíbené gesto, kdy se velmi šikovně dá zastřít zkřížení paží, protože si sebou nejsme jisti, je uchopení sklenice či hrnku oběma rukama.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus