Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Práce z domova-home office- výhody a nevýhody

Pravidla fungování jsou základem úspěšné spolupráce na dálku. Ačkoli je práce z domu založena na tom, že si zaměstnanci sami rozvrhují pracovní dobu ze začátku není přísnější disciplína na škodu. Lze například stanovit dobu, kdy bude zaměstnanec k dispozici na telefonu, případně kdy se musí dostavovat na pracoviště. Nejčastějším modelem bývá kombinace práce z domova a na pracovišti zaměstnavatele. Je to praktické hlavně z důvodu pracovněprávních nároků zaměstnance. Nezapomínejte ale na to, že práce z domu skutečně spočívá v tom, že si zaměstnanec sám rozvrhuje pracovní dobu a rozhoduje o tom, kdy bude práci pro zaměstnavatele vykonávat. Lidé nepracují z domova proto, aby ráno vstali, zasedli k práci a skončili úderem šesté večerní. Důvodem žádosti o práci z domu jsou často například děti.  Zaměstnanci mají pružné pracovní doby, které podřizují svým osobním potřebám.  Nevztahují se na ně ustanovení zákoníku práce o prostojích nebo přerušení práce z důvodu nepříznivých povětrnostních vlivů. Pracovní doba je i pro práci z domova stanovena maximálně v rozsahu 40 hodin v týdnu. Při rodičovské dovolené samozřejmě zákoník práce umožňuje požádat o úpravu nebo zkrácení pracovní doby.

V tomto článku si řekneme jaké jsou výhody a nevýhody práce z domova tzn. Home office

                 Výhody

1.      Úspora nákladů – zaměstnavatel může ušetřit peníze za kancelářské plochy a samozřejmě služby spojené s jejich chodem. Pro občasná společná setkání se zaměstnanci se dají využít například coworkingová centra.

2.      Větší možnost výběru zaměstnanců – práce z domu vám dá možnost zaměstnat například lidi se změněnou pracovní schopností nebo matky na rodičovské dovolené. I v tomto případě se dá ušetřit, protože není potřeba při rodičovských povinnostech nabírat nové zaměstnance, zaučovat je a školit, což znamená další náklady a navíc i dočasnou ztrátu výkonu.

3.      Zvýšení motivace a produktivity zaměstnanců – práce z domu je pro vaše zaměstnance vnímán jako výrazný benefit a zaměstnanci si ho váží, což se pak odráží na jejich vysokém výkonu a loajalitě k zaměstnavateli. Někteří zaměstnanci doma dokonce udělají víc práce než v kanceláři. Navíc si většina lidí uvědomuje, že doma musí být zodpovědnější a rozvíjí schopnost sebeorganizace. Po určitém čase v režimu home office lidé takto dokážou pracovat i v kanceláři, takže zaměstnanec se zkušenostmi s prací z domova bývá pro firmu přínosem.

4.      Budování důvěry – zaměstnavatel musí mít v zaměstnanci velkou dávku důvěry. Pracuje tedy i na svém vlastním lidském rozvoji.

5.      Posílení firmy – práce z domu je vnímána jako moderní přístup k práci a vaši firmu zviditelní. Díky tomu se o vás bude více mluvit a budete mít větší výběr z potenciálních zaměstnanců, které tato možnost spolupráce přiláká.

Nevýhody

1. Menší možnost kontroly a vzájemné komunikace – toto je jeden z největších nedostatků. Práce z domu vyžaduje jasné stanovení úkolů a cílů, aby zaměstnavatel nemusel denně kontrolovat jejich plnění a případné odchylky. Je proto potřeba nastavit pravidla komunikace, která by měla být velmi otevřená.

2. Ochrana firemních informací – zabezpečení dat, ale i ochrana obchodního tajemství a důvěrných informací představují problém i ve chvíli, kdy zaměstnanec svou práci odvádí v sídle firmy, natož pak mimo ni. Vyřešit to může třeba dohoda o mlčenlivosti nebo ochraně důvěrných informací, která má psychologický efekt a v případě problémů pak poslouží jako důkaz u soudu.

3. Odpovědnost za bezpečnost práce – pokud je práce vykonávána mimo pracoviště zaměstnavatele, není zaměstnavatel povinen zajišťovat podmínky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Ovšem obecně za bezpečnost a ochranu zdraví při práci svých zaměstnanců stále odpovídá. I zaměstnanci v režimu home office proto musí projít náležitým školením.

Jak se na práci z domova dívá Zákoník práce?

Zákoník práce se práci z domova věnuje velmi stručně v § 317. V něm se píše:

Na pracovněprávní vztahy zaměstnance, který nepracuje na pracovišti zaměstnavatele, ale podle dohodnutých podmínek pro něj vykonává sjednanou práci v pracovní době, kterou si sám rozvrhuje, se vztahuje tento zákon s tím, že

a) se na něj nevztahuje úprava rozvržení pracovní doby, prostojů ani přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy,

b) při jiných důležitých osobních překážkách v práci mu nepřísluší náhrada mzdy nebo platu, nestanoví-li prováděcí právní předpis jinak (§ 199 odst. 2) nebo jde-li o náhradu mzdy nebo platu podle § 192; pro účely poskytování náhrady mzdy nebo platu podle § 192 platí pro tohoto zaměstnance stanovené rozvržení pracovní doby do směn, které je zaměstnavatel pro tento účel povinen určit,

c) mu nepřísluší mzda nebo plat nebo náhradní volno za práci přesčas ani náhradní volno nebo náhrada mzdy, anebo příplatek za práci ve svátek.


Rádi byste si vyzkoušeli jak pracuje člověk  na Home office, více informací získáte na  http://www.newwaveservice.cz/sdílena-asistentka

A co na to říkáte vy? Jaký je váš názor? Jaké jsou vaše zkušenosti? Napište nám do diskuze .

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus