Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Nezapomeňte včas zrušit svou dohodu o provedení práce

Novela zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, jež nabyla účinnosti 29. července 2017, přinesla změnu v právní úpravě výkonu tzv. nekolidujícího zaměstnání. Uchazeči o zaměstnání, vedení na úřadu práce, mohli do července tohoto roku vykonávat pracovní činnost, jestliže jejich měsíční výdělek nepřesáhnul polovinu minimální mzdy. Cílem bylo, aby uchazeči o zaměstnání po dobu evidence na úřadu práce neztratili pracovní návyky. Tento pracovní poměr se zakládal na dohodě o provedení práce. Novela zákona však možnost pracovat na dohodu o provedení práce a současně být veden v evidenci úřadu práce zrušila. Ideou této změny je, že uchazeči o zaměstnání budou silněji motivování hledat si zaměstnání, jež zakládá účast na zdravotním pojištění a bude jejich hlavním zdrojem příjmu.

Částečné zaměstnání na dohodu o provedení práce spolu s evidencí na úřadu práce bylo umožněno od roku 2004. Bylo však zaznamenáno, že každým rokem narůstá počet uchazečů o zaměstnání, kteří uzavírají dohodu o provedení práce. Takto zaměstnaní nejsou účastníci nemocenského pojištění. Toto nekolidující zaměstnání na základě dohody o provedení práce je realizováno ve více než 90 % dlouhodobě, často 3 a více let. Závěrem tedy je, že toto nekolidující zaměstnání nevytváří podmínky k tomu, aby se uchazeči o zaměstnání trvale a naplno uplatnili na trhu práce. 

Všem třem zainteresovaným stranám tím pádem bude snížena administrativní zátěž ve formě každoměsíčního dokládání dosaženého výdělku, který na dohodu o provedení práce nesměl přesáhnout polovinu minimální mzdy. Uchazeči vedení v evidenci úřadu práce mohou být zaměstnání na základě dohody o pracovní činnosti, pokud měsíční odměna nebo odměna připadající na 1 měsíc za období, za které přísluší, nepřesáhne polovinu minimální mzdy.

Jestliže jste zařazeni do evidence uchazečů o zaměstnání a máte uzavřenou dohodu o provedení práce, máte lhůtu 3 měsíce (od 29. 7. 2017) na ukončení této dohody. V opačném případě bude uchazeč o zaměstnání vyřazen z evidence úřadu práce.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus