Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Změny ve formuláři "Hromadné oznámení zaměstnavatele"

Máte ve firmě zaměstnance a víte, jaké změny jsou při vyplňování tiskopisu na zdravotní pojišťovny? V tomto článku si řekneme jaké kódy na formuláři „Hromadné oznámení“ přibyla, a které byly zrušeny.

Každý pojištěnec je povinen oznámit své zdravotní pojišťovně nejpozději do osmi dnů skutečnosti rozhodné pro vznik nebo zánik povinnosti státu platit za něj pojistné. Za zaměstnance plní tuto povinnost zaměstnavatel. Ve lhůtě do osmi dnů zasílá zdravotní pojišťovně oznámení o:

- nástupu zaměstnance do zaměstnání a jeho ukončení;

- změně zdravotní pojišťovny zaměstnancem, pokud mu tuto skutečnost sdělil. Oznámení se provede odhlášením od placení pojistného u původní zdravotní pojišťovny a přihlášením k placení pojistného u zdravotní pojišťovny, kterou si zaměstnanec zvolil;

- o skutečnostech rozhodných pro povinnost státu platit za zaměstnance pojistné, a to i v těch případech, kdy povinnost státu vznikla v době, kdy zaměstnanci poskytl pracovní volno bez náhrady příjmu, jsou-li mu tyto skutečnosti známy.

Zaměstnavatel musí o těchto oznamovaných skutečnostech vést evidenci a dokumentaci. Při plnění oznamovací povinnosti sděluje jméno, příjmení, trvalý pobyt a rodné číslo zaměstnance, případně jiné číslo pojištěnce. K hlášení těchto změn slouží formulář Hromadné oznámení zaměstnavatele, kde se pro hlášení důležitých skutečností používají předepsané kódy. Tyto kódy si ukážeme blíže.

Kód P – použije se pro nástup do zaměstnání zaměstnance s trvalým pobytem v ČR nebo zaměstnance s dlouhodobým pobytem, který má přiděleno číslo pojištěnce. Kód se použije i pro hlášení přestupu zaměstnance od jiné zdravotní pojišťovny.

Kód O – použije zaměstnavatel například při ukončení zaměstnání, skončení funkce člena statutárního orgánu, ukončení výkonu činnosti jednatele, přestupu zaměstnance k jiné zdravotní pojišťovně atd.

Kód M – nástup zaměstnankyně na mateřskou nebo osoby na rodičovskou dovolenou.

Kód U – ukončení mateřské nebo rodičovské dovolené. 

Kód D – přiznání důchodu nebo nástup zaměstnance poživatele důchodu (myslí se tím důchod starobní, invalidní i vdovský/vdovecký). 

Kód H – odejmutí důchodu.

Kód G – nástup nezaopatřeného dítěte (studenta střední nebo vysoké školy) do zaměstnání (např. prázdninová brigáda).

Kód F – použije se při zaměstnání nezaopatřeného dítěte, v jehož průběhu ukončí soustavnou přípravu na budoucí povolání, nebo začátek zaměstnání dítěte bezprostředně po skončení soustavné přípravy na budoucí povolání.

V oblasti používání těchto kódů došlo  k několika  změnám.

K 1. červenci 2016  byla zrušena kategorie státních pojištěnců – osob konajících službu v ozbrojených silách. Nástup zaměstnance na vojenské cvičení nebo k operačnímu nasazení zaměstnavatel zdravotní pojišťovně již nehlásí. Po dobu cvičení nebo nasazení za něj hradí zdravotní pojištění příslušný vojenský správní úřad. Proto byly zrušeny dosud používané kódy V – nástup na vojenské cvičení a W – návrat z vojenského cvičení.

Do okruhu kódu přibyla písmena S (zahájení vyplácení penze z doplňkového penzijního spoření) a R (ukončení vyplácení penze z doplňkového penzijního spoření). Ovšem v poučení k Hromadnému oznámení zaměstnavatele není vysvětleno, zda jsou využitelné pro zaměstnavatele a k jakému účelu je použije.

Dále přibyly kódy pod písmeny N a K. Kódem N hlásí zaměstnavatel výplatu dávek nemocenského pojištění po ukončení zaměstnání a kódem K ukončení výplaty dávek nemocenského pojištění u zaměstnance, kterému byly dávky vypláceny po ukončení zaměstnání.

Oznámit vznik nároku na platbu pojistného státem je tedy povinností pojištěnce. Informací o nároku na platbu pojistného státem oznámenou pojištěncem nebo bývalým zaměstnavatelem se předejde nesrovnalostem v evidenci plateb pojistného.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus