Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Výpověď v ochranné době

  • 0

Ochranná doba slouží k tomu, aby chránila zaměstnance před podáním výpovědi zaměstnavatelem. Jsou však případy, kdy to neplatí např. v době nemoci nebo na mateřské.


Pracovní poměr může být ukončen zaměstnancem i zaměstnavatelem. Zaměstnanec tak může učinit bez udání důvodu. Zaměstnavatel pouze z důvodů uvedených v zákoně. Výpovědní důvody jsou popsané ustanovením § 52 zákoníku práce. Ve výjimečných případech je zaměstnanec chráněn zákazem výpovědi. Ve kterých případech nelze dát zaměstnanci výpověď popisuje zákoník práce v ustanovení § 53. Jde o případy, kdy je zaměstnanec:

·         v pracovní neschopnosti,

·         ve výkonu vojenského cvičení,

·         uvolněn k výkonu veřejné funkce,

·         na mateřské či rodičovské dovolené,

·         uznán dočasně práce nezpůsobilým pro práci v noci.


Pokud je výpověď podaná v ochranné době, je neplatná. O platnosti rozhoduje den doručení výpovědi. Výpověď se předává nejčastěji do vlastních rukou na pracovišti, případně elektronickou cestou nebo prostřednictvím pošty.

Výjimky z ochranné doby

Zaměstnanec může výjimečně dostat výpověď, i pokud je v pracovní neschopnosti či na mateřské dovolené. K této situaci může dojít, pokud se zaměstnavatel nebo jeho část ruší. V případě, že se zaměstnavatel pouze přemisťuje, může dát výpověď zaměstnancům v pracovní neschopnosti, nikoli zaměstnancům na mateřské nebo rodičovské dovolené. I tady však existují výjimky.

Prodlužování pracovního poměru

V případě, že zaměstnanec dostane výpověď před začátkem ochranné doby a výpovědní doba vyprší v průběhu trvání ochranné doby, ochranná doba se podle zákoníku práce do výpovědní doby nezapočítává. V takovém případě, pracovní poměr skončí až po uplynutí zbývající výpovědní doby po skončení ochranné doby, výjimkou by bylo, pokud zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.


Lze říci, že výpověď doručená v ochranné době je neplatná. Pokud je zaměstnanec ve výpovědi už před začátkem ochranné doby, je rozhodují zda:

·         pracovní neschopnost skončí v průběhu výpovědní doby (nic se neprodlužuje, pracovní poměr končí uplynutím výpovědní doby),

·         pracovní neschopnost v době posledního dne výpovědní doby trvá (pracovní poměr se prodlužuje o ochrannou dobu, pokud zaměstnanec neprohlásí, že na prodlužování pracovního poměru netrvá).

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus