Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání

Dnes si ukážeme nejčastější chyby, které poplatníci dělají v daňovém přiznání

1.  Špatné uplatnění slev na dani a nezdanitelných částek

Mezi nejčastější chybou patří neuplatnění či chybné uplatnění slev na dani a nezdanitelných částek. Zatímco nezdanitelné částky snižují základ daně, slevy dani snižují daň samotnou. Nově lze například uplatnit slevu na dani za umístění dítěte ve školce či podobném zařízení. Základní slevu na dani zase mohou opět uplatnit i podnikající důchodci. Poplatníci, kteří uplatňují zvýhodnění na dítě, by zase měli pamatovat na to, že musí mít minimální příjem 51 tisíc korun. V roce 2013 přitom platila hranice 48 tisíc korun. U nezdanitelných částek se pak změnila maximální hranice pro odpočet darů (v nové terminologii bezúplatných plnění z 10 % na 15 % základu daně.

2.  Nepřiložení příloh

 Kromě povinných příloh musí poplatníci k přiznání též přidat potvrzení, která dokazují jejich příjmy, nároky na osvobození od daně, nároky na nezdanitelné částky nebo nároky na slevy na dani. Pokud chce poplatník snížit základ daně o zaplacené životní pojištění nebo penzijní připojištění, musíte přiložit originál Potvrzení o zaplacených částkách. Poplatníci, kteří uplatňují slevu na manželku, zase musí přiložit čestné prohlášení o jejích příjmech. Studenti  musí přiložit potvrzení o studiu, a kdo vede účetnictví, musí s přiznáním dodat i účetní závěrku. 

3.  Chybějící podpis

Přestože dnes spousta poplatníků využívají možnosti podávat daňové přiznání elektronicky, stále jich hodně zůstává věrná papírovému přiznání. V tomto případě se však jedné zásadní chyby a to, že zapomenou přiznání podepsat. Podpis musí být též na žádosti o vrácení přeplatku, která tvoří součást daňového přiznání a nachází se na poslední straně daňového přiznání. Na žádosti občas také zapomenou vyplnit údaje, jakým způsobem přeplatek vrátit.

4.  Chybné účtování nákupu vybavení

Jedna z chyb je i špatné účtování nákupu stroje, nábytku či vybavení. Pokud byla pořizovací cena jakéhokoli stroje, nábytku či vybavení vyšší než 40 tisíc korun, je nutné ji účtovat jako majetek a do výdajů uplatňovat pouze roční odpisy. Nejedná se o daňově uznatelný výdaj. Dobu odepisování a výpočet upravuje § 26 zákona o dani z příjmů. Pokud v daném roce podnikateli odpisy nijak neulehčí, je možné odpisování přerušit a zbytečně si tento daňově uznatelný výdaj nevyplýtvat.

5.  Platby za domácí internet uplatnění v plné výši

Lidé, kteří pracují z domova a využívají skutečné výdaje, mnohdy chybně uplatňují platbu za internet v plné výši. Jenže finanční úřady výdaje na internet, který slouží i pro soukromé účely, v plné výši zpravidla neuznávají. V takových případech je lepší uvést ve výdajích 50procentní částky. To samé se týká i využití nemovitosti pro podnikání, je dobré náklady rozdělit na soukromé a daňově uznatelné podle poměru podlahové plochy.

Další časté chyby

- zmatek v limitech pro nepodání daňového přiznání

- nezaokrouhlení základu daně před výpočtem daně

- chybně použitý výdajový paušál

- chybějící údaje u poplatníků vedoucích daňovou evidenci

 -špatná transformace hospodářského výsledku na základ daně

Chcete-li mít daňové přiznání bezchybně, v pořádku, v klidu a včas, neváhejte se na nás obrátit http://www.newwaveservice.cz/objednavka-ucetnich-sluzeb.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus