Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Povinnosti zamětnavatele v horkých letních dnech

Pracovat tohle léto není jednoduché, když teploty většinou přesahují i 34 stupňů. S těmito teplotami jsou spojeny povinnosti zaměstnavatelů. 

V tomto článku si řekneme jaké povinnosti má zaměstnavatel v těchto tropických dnech.  

Zaměstnavatel má povinnost zajistit zaměstnancům pitný režim. O ochranných nápojích pojednává zákoník práce, který říká, že zaměstnavatel je povinen poskytovat zaměstnancům mycí, čisticí a dezinfekční prostředky na základě rozsahu znečištění kůže a oděvu; na pracovištích s nevyhovujícími mikroklimatickými podmínkami, v rozsahu a za podmínek stanovených prováděcím právním předpisem, též ochranné nápoje.

Pokud má podnikatel zaměstnance, kteří jsou vystaveni vyšší tepelné zátěži, jež překračuje hygienické limity, právě jim musí zajistit ochranné nápoje, a to bezplatně a podle vlastního seznamu. Hygienickým limitem se v tomto případě rozumí ztráta tekutin z organismu potem a dýcháním, která přesahuje 1,25 litru (70 % tekutin) za osmihodinovou pracovní směnu. Samotný ochranný nápoj se poskytuje přímo na pracovišti či v jeho bezprostřední blízkosti tak, aby jej mohl zaměstnanec snadno a bezpečně využít.

Povinnosti týkající se ochranných nápojů jsou odstupňovány podle kategorie práce. Pro posouzení, komu je nutné zajistit ochranné nápoje, tedy minerálky a iontové nápoje, a komu stačí pouze pitná voda, se vychází z tříd práce podle energetického výdaje.

Při práci ve třídě I až IIIa se poskytuje přírodní minerální voda slabě mineralizovaná, pramenitá nebo voda splňující obdobné fyzikální, chemické a biologické požadavky (tj. má obsah rozpuštěných látek 50 – 500 mg/l) – může to tedy být voda z veřejného vodovodu. Mezi tyto třídy patří: práce v sedě, administrativní práce, práce na počítači, laboratorní práce, lehká manuální práce rukou, řízení dopravních prostředků, kusová práce, pokladní, práce vstoje, zapojení obou rukou – dělnické profese, svářeči, lakýrníci, údržba strojů, mechanici, práce ve stavebnictví, skladníci, řezníci na jatkách, pekaři.

Až při práci ve třídě IIIb až V se poskytuje jako ochranný nápoj voda středně mineralizovaná. Touto vodou se však hradí pouze polovina, druhá polovina je tvořena vodou slabě mineralizovanou. Do této třídy patří: tradiční výstavba, foukači skla, práce na lisu v kovárnách, zemědělství, práce s lopatou, břemena o váze 25 kg, lesnictví, strojní kování, práce v hlubinných dolech, lomech, ruční práce v zemědělství, transport těžkých břemen, výkopové práce, ruční ražba v dolech.

Pokud bude zaměstnavatel zajištění pitného režimu, případně ochranných nápojů, ignorovat, hrozí mu pokuta až ve výši 1 milionu korun. Pokud pak podnikatel nezajistí pro své zaměstnance pitný režim, může dostat až dvoumilionovou pokutu. 


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus