Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Teambuilding – stmelí nebo rozvrátí tým?

  • 0

Teambuilding, doslovně překládán jako „budování týmu“, je souhrn aktivit, které by měly vést k prohloubení vztahů mezi pracovníky.


TYPY TEAMBUILDIGU

Teambuilding může mít různé formy. U menších skupin se volí například víkendové pobyty s programem, různé večírky, neformální posezení, společné sportovní aktivity a jiné.


U větších firem může být například v podobě různých akcí pro rodiny s dětmi, firemních plesů a podobně.


Zajímavou myšlenkou jsou charitativní teambuildingové akce, které mohou pomoci nejen zlepšit mezilidské vztahy kolegů, ale také pomohou dobré věci. Jedná se například o situaci, kdy zaměstnavatel věnuje zaměstnancům jeden pracovní den volna, ve kterém se budou věnovat pomoci nějaké neziskové organizaci. Mohou společně zorganizovat dětský den pro děti z dětských domovů, mohou se podílet na akcích typu Ukliďme Česko, či pomáhat zvířatům v útulcích. Možností, kde bude váš tým užitečný, je spousta.


POZOR NA ROZVRAT TÝMU!

Teambuilding je jedním z nástrojů rozvoje týmu. Správně zorganizovaná teambuildingová aktivita může pro tým znamenat velký posun kupředu. Kolegové mají možnost se sejít i mimo prostor pracoviště a mohou se tak lépe poznat. To může mít pozitivní efekt v podobě zlepšení spolupráce v týmu, lepší výkonnosti firmy a pocitu sounáležitosti jednotlivých pracovníků společnosti.


Avšak ne každá teambuildingová aktivita může přinést kýžený efekt.


Většina pracovníků k teambuildingu přistupuje skepticky a aktivity, které jsou jim v podstatě nařízeny dělají víceméně z donucení. Každého baví něco jiného a má jiné zájmy, jiné schopnosti a možnosti – na to je třeba při plánování teambuildingu myslet především.


Nepříliš vhodné jsou také soutěžní a bodově hodnocené řízené aktivity, které právě bývají součástí většiny teambuildingových aktivit. Poměřování sil mezi kolegy je v rámci rozvoje spolupráce mezi nimi kontraproduktivní.


Pozor je třeba si dát i na přemíru alkoholu. Decentní míra alkoholu může přispět k uvolněné atmosféře mezi kolegy. Avšak mohla by nastat situace, kdy by si pracovník posilněný alkoholem, chtěl na teambuildingu vyříkat pracovní neshody s kolegy či nadřízeným, případně by u něj alkohol mohl způsobit agresivní nebo jiné projevy chování.


JAK BY MĚL TEAMBUILDING VYPADAT?

Do jednotlivých aktivit by účastníci neměli být nuceni a měli by mít možnost volby, zda a jakým způsobem se budou chtít do aktivity zapojit. Například nutit nepříliš zdatného plavce přeplavat jezero by se dalo přirovnat spíše k psychickému týrání a hazardu s jeho životem. Stejně je tomu tak u aktivit typu paintball, únikové hry a adrenalinové sporty, které nemusí být pro každého.


Vhodná je kombinace více aktivit s ohledem na složení týmu, ze kterých si vybere každý. Sportovní činnosti může střídat rukodělná či kreativní činnost, tým může společně navštívit nějakou kulturní událost, absolvovat kulinářský či výtvarný kurz.


Není však vhodné naplánovat svým zaměstnancům program, který zaplní celý den. Důležité je také to, aby měl každý účastník dostatek volného času sám pro sebe.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus