Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

4 dny práce, 3 dny volna – pracovní týden budoucnosti?

  • 0

Zaměstnanci jedné novozélandské firmy se stali na dva měsíce pokusnými králíky a výsledek stál za to.


Všichni zaměstnanci firmy pracovali pouhé 4 dny v týdnu, přitom placeno jim bylo dní pět. Dalo by se očekávat, že den, který netrávili prací bude pro firmu znamenat vysoké ztráty a pokles produktivity, ovšem opak se stal pravdou.

Zaměstnanci se navíc mohli podílet na přípravách tohoto experimentu a vnášet tak do celého projektu vlastní myšlenky. Díky tomu byl pokus ještě úspěšnější.


A jaké pozitivní přínosy čtyřdenní pracovní týden přinesl?

Většina zaměstnanců si chválí především umožnění souladu osobního a pracovního života. Díky jednomu dni volna navíc získali dostatek času pro svou rodinu, sebe a své koníčky. Tato skutečnost vedla ke snížení stresu zaměstnanců, lidé se na svou práci po delším odpočinku více těšili, lépe se soustředili a přicházeli tak s originálními a neotřelými způsoby řešení jednotlivých problémů, měli větší chuť a elán pracovat a celkově byli motivovanější a jejich práce produktivnější. Svůj osobní i pracovní život považovali za kvalitnější.


A co vy? Jak by se vám líbil tento model pracovní doby z pozice zaměstnance? A umožnili byste jej jako zaměstnavatelé svým pracovníkům? Kdoví, třeba se jednou všichni čtyřdenního pracovního týdne dočkáme.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus