Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Jakou zvolit fixaci u hypoték?

Zamýšlíte, že si pořídíte byt nebo dům a využijete jako formu financování hypotéku. V dnešním článku vám poradíme jak dlouhou fixaci si u hypotéky nechat nastavit.

Ikdyž sazby v poslední době rostou, stále jsou nízké a si tedy zafixujte na delší období. Ideální doba fixovat sazbu je na pět a více let. V budoucnu se očekává další růst úrokových sazeb a podmínky předčasného splacení jsou nyní podstatně příznivější.

Dle údajů průměrná úroková sazba hypoték naposledy letos v lednu na 2,28 procenta.

Zástupci bank očekávají, že v budoucnu půjdou úrokové sazby nahoru, ale půjde spíše o postupný růst.

Úrokovou sazbu pod tři procenta dnes přitom lze získat i u hypoték s fixací třeba i na 10 let a rozdíly mezi nejčastěji volenou fixací – na 5 let – a ještě delšími jsou minimální.

Pro zvolení delších fixací hovoří i to, že podmínky předčasného splacení hypotéky se od prosince roku 2016 výrazně změnily ve prospěch klientů.

U nově sjednaných smluv tak je možné každý rok splatit bez poplatku 25 procent z celkového dluhu a v případě smrti, vážné nemoci nebo vzniku invalidity je možné hypotéku splatit bez sankcí celou. Při prodeji financované nemovitosti si pak banka může účtovat maximálně jedno procento ze zbývajícího dluhu, maximálně může jít o částku 50 tisíc korun. A za předčasné splacení v dalších případech si banky mohou účtovat jen náhradu účelně vynaložených nákladů, které jim vzniknou v souvislosti s předčasným splacením. Hypotéku je také možné předčasně splatit bez sankcí na konci doby fixace.

Jediným rizikem pro zvolení dlouhé fixace je pokles úrokových sazeb pod stávající úroveň. Ale tomuto vývoji zatím nic nenasvědčuje.



Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus