Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Konec dálničních známek

Ministerstvo dopravy plánuje změnu v systému vybírání dálničních poplatků.

Od roku 2021 by měli úplně zmizet klasické dálniční známky, které si jako řidič máte povinnost nalepit na přední sklo auta.  Měli by je nahradit dálniční kupony, které si zakoupíte online na svou státní poznávací značku.

Další ne příliš příjemnou změnou se cena ročního kuponu, ta by měla vzrůst na 2000Kč.

Od přechodu na elektronický systém si ministerstvo dopravy slibuje úsporu nákladů, účinnější kontrolu a s tím spojený vyšší výběr peněz. Příznivý má být také dopad na životní prostředí, když se ušetří materiál na tisk dálničních známek nebo třeba pohonné hmoty spojené s distribucí fyzických známek.

Systém bude na dálnicích pomocí videodetekce „číst“ poznávací značky a rovnou zjišťovat, zda je za auto dálniční poplatek uhrazený.

Řidiči si budou moci dálniční kupony zakoupit buď přes webový portál, či aplikaci. „Známky“ ale bude i nadále možné zakoupit na klasických obchodních místech, jako jsou čerpací stanice nebo poštovní pobočky.

Za porušení povinnosti úhrady časového poplatku před použitím zpoplatněné pozemní komunikace vám hrozí pokuta až do výše 100 000Kč nebo příkazem na místě pokutu do 5000Kč.

Další navržená změna pak pomůže řidičům, kteří dálniční kupon kupují třeba v půlce roku. Dnes si mohou vybrat jen z desetidenního, měsíčního a ročního kuponu, který je ale jen na kalendářní rok (a platí ještě v lednu roku následujícího). Nově má roční kupon platit nikoli na kalendářní rok, ale na následujících 365 dnů. Řidič tak bude mít roční kupon platný nikoli jen do konce příštího ledna, ale na celých dvanáct příštích měsíců.

.






Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus