Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Plánované zvýšení daně z pronájmu

Pronajímáte byt nebo obchodujete s akciemi, připlatíte si na daních. Ministerstvo financí chystá od roku 2019 vyšší daně právě z pronájmu či kapitálu, obchodu s či virtuálními měnami.

Vyšší daňová sazba by se projevila i u příjmů z kapitálu či pronájmu. A tyto vyšší sazby by se uplatňovaly i na už zmíněné příjmy z kapitálu či z pronájmu. Uplatňovala by se na ně přitom i progrese, tedy příjmy nad 1,5 milionu korun by se danily sazbou 24 %. 

V případě, že by opravdu změny od příštího roku nastaly, znamená to např. pro majitele bytu, který ho pronajímá za deset tisíc korun měsíčně a využívá výdajový paušál (30 %), že na dani zaplatí o více jak tři tisíce korun za rok více. Pokud navíc má vysoké příjmy ze zaměstnání či z podnikání, může jeho příjem z pronájmu spadnout do vyšší sazby, a pak by jeho daň vzrostla o zhruba 7500 korun.

Podobně mohou daně vzrůst těm, kdo vydělali třeba na akciích, které drželi méně jak tři roky. Po této době je kapitálový příjem od daně osvobozen. Změna může výrazně dopadnout i na lidi, kteří obchodují s virtuálními měnami. U bitcoinu a jeho alternativ navíc neplatí tříletá lhůta pro osvobození od daně. Zisky z virtuálních měn se podle výkladu finanční správy daní vždy.

Za každých deset tisíc zisku by šlo o příplatek na dani ve výši 400 korun, pokud by příjmy spadly do prvního daňového pásma. Při příjmech nad 1,5 milionu korun by si investoři připlatili 900 korun za každých získaných deset tisíc korun.

Naopak zvýšení sazeb se vyhne příjmům, které jsou daněny srážkovou sazbou, zde by zůstala daň ve výši 15 %. 



Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus