Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Slevy na dani z příjmu

Pomaličku se nám blíží termín podání přiznání k dani z příjmu. Dnes si řekneme jaké slevy a daňová zvýhodnění jako fyzická osoba můžete uplatnit.

Tady uvádíte výčet slev, na které se podíváme podrobněji

-Základní sleva na poplatníka

-Sleva na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti (roční sleva)

-Sleva z titulu pobírání invalidního důchodu

-Sleva držitele průkazu ZTP/P

-Sleva pro studenta

-Sleva za umístění dítěte 

-Sleva na evidenci tržeb (pouze v daňovém přiznání)

-Daňové zvýhodnění na vyživované dítě

1. Sleva na poplatníka

Základní sleva na poplatníka činí 24 840 korun. Na slevu mají nárok všichni poplatníci (podnikatelé, zaměstnanci, starobní důchodci, matky na mateřské atd.), kteří měli alespoň po část roku zdanitelné příjmy. Sleva se vždy uplatňuje v plné roční výši, a to i v situaci, kdy výdělečná činnost trvala pouze několik měsíců.

2. Sleva na manžela/ku

Sleva na manžela (manželku) činí  24 840 korun za rok. Pokud má manžel/manželka status zdravotního postižení ZTP/P, zvyšuje se sleva na dvojnásobek. Tuto slevu můžete uplatnit pokud manžel/ka v daném roce nemá příjmy vyšší jak 68.000Kč.

3. Sleva na invaliditu

Tato sleva (prvního a druhého stupně invalidního důchodu) činí 2520 korun, rozšířená sleva na invaliditu (invalidní důchod třetího stupně) činí 5040 korun.

4. Sleva držitele průkazu ZTP/P

Její výše činí 1/12 částky 16 140 korun za každý měsíc, na jehož počátku byly splněny podmínky.

5. Sleva na studenta

Pokud jste studentem máte nárok  na slevu ve výši 4020Kč , a to až do dovršení věku 26 let, případně do 28 let věku u prezenční formy doktorského studia na vysoké škole.

6. Sleva za umístění dítěte

Jedná se o slevu za umístění dítěte ve školce a její výše, kterou lze uplatnit je maximálně ve výši minimální, což pro rok 2017 znamená částku 11.000Kč.

7. Sleva na evidenci tržeb

Výše slevy na evidenci tržeb činí 5000 korun. Slevu na evidenci tržeb lze uplatnit pouze ve zdaňovacím období, ve kterém poplatník poprvé zaevidoval tržbu. 

8. Daňové zvýhodnění na vyživované dítě

Zvýhodnění na děti je asi pro rodiče nejvýhodnější slevou popř. bonusem. Pro rok 2017 13 404 korun ročně, u druhého vyživovaného dítěte ve společně hospodařící domácnosti 19 404 korun ročně a u třetího a dalšího vyživovaného dítěte ve společně hospodařící domácnosti 24 204 korun ročně.



Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus