Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Výpočet čisté mzdy v roce 2018

V roce 2018 došlo k navýšení minimální mzdy na částku 12.200 Kč. Od toho se odvíjí i výpočet čisté mzdy, která v tomto roce bude výhodnější pro rodiče s dětmi nebo pro zaměstnance s vysokými příjmy.  Oproti tomu si daňově pohorší zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek. Rozdíl v čisté mzdě se právě bude lišit o daňové odvody. Zaměstnanci se z hrubé mzdy odvádí zdravotní pojištění, sociální pojištění a daň z příjmu fyzických osob. Pouze daň z příjmu fyzických osob může být po celý rok nulová a je možné dokonce obdržet daňový bonus. Zdravotní pojištění musí být vždy placeno a sociální pojištění se platí během roku do maximálního vyměřovacího základu. Za odvod daní ze mzdy za zaměstnance je zodpovědný zaměstnavatel. 

Podívejme se na tyto odvody podrobněji.

1.  Zdravotní pojištění

Zaměstnanci je z hrubé mzdy odváděno na zdravotním pojištění 4,5 % z hrubé mzdy. Dalších 9 % na zdravotním pojištění za zaměstnance odvádí zaměstnavatel.  Zdravotní pojištění bude muset být v roce 2018 zaplaceno alespoň z minimální mzdy ve výši 12 200Kč, minimum v roce 2018 je částka 1647Kč. Pouze u státních pojištěnců (např. studentů či penzistů) se zdravotní pojištění platí ze skutečné hrubé mzdy.

2. Sociální pojištění

Na sociálním pojištění je zaměstnanci sraženo 6,5 % z jeho hrubé mzdy, dalších 25 % na sociálním pojištění odvádí za zaměstnance zaměstnavatel.  Platí se vždy ze skutečné hrubé mzdy, a to i při práci na zkrácený úvazek s hrubou mzdou nižší než 12 200 Kč. V roce 2018 se bude sociální pojištění platit maximálně z částky 1 438 992 Kč.

3. Daň z příjmu

Tady je trošku rozdíl, daň z příjmu se vypočítává ze superhrubé mzdy což je hrubá mzda navýšená o povinné odvody zaměstnavatele za své zaměstnance a zaokrouhluje se na stokoruny nahoru. Sazba daně z příjmu fyzických osob činí 15 %. Z hrubé měsíční mzdy nad 119 916 Kč se bude v roce 2018 odvádět ještě 7% solidární daň. Vypočtenou daň z příjmu snižují daňové slevy, podmínkou je podepsání prohlášení k dani u zaměstnavatele. Nárok na měsíční daňovou slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč mají všichni zaměstnanci. Studenti mají nárok na měsíční slevu ve výši 335 Kč, příjemci invalidního důchodu prvního stupně a druhého stupně na daňovou slevu ve výši 210 Kč a příjemci invalidního důchodu třetího stupně na daňovou slevu ve výši 420 Kč, na průkaz ZTP/P náleží daňová sleva 1 345 Kč.

4. Daňové zvýhodnění

Jednou z možných slev na dani je uplatnění daňového zvýhodnění na děti. Může uplatnit vždy jen jeden z rodičů.  V roce 2018 se výše slevy na první dítě zvýšila na částku 1267Kč. Na druhé dítě je částka 1 617 Kč a na třetí a další dítě potom 2 017 Kč. V situaci kdy je daňové zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmu, tak náleží zaměstnanci daňový bonus.

Jak jsme již psali na začátku článku letos si pohorší zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek se mzdou nad 10.000,- .Ukážeme si na příkladu, kdy zaměstnanec pracuje na zkrácený úvazek a má hrubou mzdu 10.200Kč. V roce 2017 by jeho čistá mzda byla 8970,- ale v roce 2018 při stejné hrubé mzdě je čistá mzda 8.808,-, protože zaměstnanec nesplňuje podmínku státního pojištěnce pro účely placení zdravotního pojištění.

Váš měsíční příjem je totiž nižší než minimální mzda a budete muset doplatit zdravotní pojištění do minimální výše stanovené zákonem.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus