Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Jste pro mimořádné placené volno pro ženy?

  • 0

Je tomu přibližně rok, kdy bylo velmi diskutovaným tématem tzv. „menstruační volno“. Menstruační volno je běžnou záležitostí v některých asijských zemích, a pomalu se o něm začínaly vést rozpravy i v zemích evropských. Poslední dobou však debaty na toto téma utichly. Zkusme zase otevřít úvahy o této kontroverzní záležitosti. Jaký názor na toto volno mimořádně poskytované výhradně ženám máte vy?

Menstruace – přirozená součást života každé ženy. Pro jednu ženu znamená menstruace pouze určitý třídenní diskomfort, druhá toto období považuje za dobu pro očistu těla i myslí, kterou si zajistí regeneraci fyzických i duševních sil. Jsou však ženy, které menstruace naprosto vyřadí z provozu. Tyto ženy trpí výraznými bolestmi a nevolností. Jsou nuceny brát si v těchto dnech nemocenskou, případně čerpat dny ze své dovolené. Nejde-li to jinak, užívají silné léky a musí v práci přetrpět celý den.

Jaké jsou možnosti pro tyto ženy?

Jak již bylo uvedeno, mohou čerpat svou řádnou dovolenou, případně náhradní volno a neodpracované hodiny si nahradit. Mohou nastoupit na nemocenskou – zde však přichází o část svého výdělku. Některé firmy nabízejí v rámci firemních benefitů volné dny, tzv. „sick days“, jedná se zpravidla o 5 dnů v roce, které může každý zaměstnanec (muž i žena) využít, pokud se necítí dobře. Pokud to charakter práce umožňuje, mohou zaměstnankyně ve „svých dnech“ pracovat z domu.

Zastánci „menstruačního volna“ navrhují, aby ženy, které mají lékařsky potvrzené, že trpí velkými menstruačními bolestmi, měly ze zákona nárok na 3 dny placeného volna každý měsíc.

Odpůrci tohoto návrhu namítají, že by mohly být ženy kvůli tomuto zákonu znevýhodňovány oproti mužům při přijímacích pohovorech, negativně by to mohlo ovlivňovat plnění předsevzatých plánů společnosti a některé ženy by tohoto volna mohly zneužívat. Diskutovaná je také otázka choulostivosti tohoto tématu. Některým ženám může být trapně přiznat, že právě prožívají menstruaci a budou mít obavy si o volno říci.

A jaké názory na toto téma máte vy? Jak to vidí muži – kolegové, cítili byste se tímto zákonem diskriminováni? Jaký názor na to mají samotné ženy, kterých by se tento zákon dotýkal? A jak k této záležitosti přistupujete z pozice zaměstnavatele, jak by to ovlivnilo provoz vaší firmy a výběr zaměstnanců? Zapojte se do diskuze.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus