Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Home Office není pro každého

  • 0

Hlavní výhodou je určitě úspora času na dojíždění a s tím také úspora nákladů na dopravu. Další nespornou výhodou je i práce z příjemného prostředí bez rušivých vlivů kolegů v kanceláři. Práce z prostředí, kde se cítíte dobře. Pocit, že nad vámi nikdo nestojí s pomyslným bičem a že jste pánem svého času.

S uspořádáním svého času podle vlastního uvážení ale přicházejí i nevýhody, které pocítí hlavně jedinci, kteří nemají dostatek sebekázně a neumí svůj čas využít efektivně. Práce z domova totiž vyžaduje velkou motivaci a organizovanost právě proto, že nepodléháte neustálé kontrole nadřízeného. Je potřeba být na sebe dost přísný a to je dost častý problém. Pro mnoho lidí je toto zdrojem stresu, protože doma je příliš mnoho lákadel, ať už to jsou sociální sítě, možnost podívat se na nějaký film, něco dobrého si připravit,… Spousta lidí díky tomu propadá panice, že nejsou zodpovědně schopni plnit své cíle, nebo jim trvají neúměrně dlouho.

Další nevýhodou může být neschopnost oddělit pracovní prostor od prostoru k odpočinku. Určitě nedoporučuji pracovat doma v posteli, nebo na gauči. Pokud si práci spojíme s místem odpočinku, kam potom budeme chodit skutečně odpočívat? Takový postup nám nedovolí vypnout a může snadno dojít k pocitu přepracování a jistému vyhoření, aniž bychom skutečně udělali více práce, než v kanceláři.

Pro typy lidí, kteří nějakým způsobem nezapadají do kolektivu, může častá absence znamenat ještě větší izolovanost. Pro jedince, kteří zase mají tendence pracovat přesčas i v kanceláři, může práce doma vést k ještě většímu prodlužování pracovní doby a tím k neblahému zásahu do osobního života. Je také potřeba dbát na to, že je potřeba se chodit v pravidelných intervalech najíst a je dobré občas od stolu vstát a jít se protáhnout.

Je proto dobré opravdu zodpovědně uvážit, jestli pro nás není lepší splnit si všechny povinnosti na pracovišti a doma se věnovat svému osobnímu životu, dětem, úklidu, partnerovi, odpočinku.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus