Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Jak se nenechat vyrušovat od práce

  • 0

Sedíte v kanceláři osm hodin a máte pocit, že za tu dobu nestihnete udělat vše potřebné? Pojďme se podívat, co všechno nás může od práce zdržovat. Jaké rušivé elementy nás dokáží spolehlivě vytrhnout ze stavu soustředěnosti na daný úkol?

Zejména ve velkých otevřených prostorách je rušivých elementů více než dost. Vytrhnout ze soustředěné práce nás ale dokáží i zdánlivé maličkosti.

Vzpomeňte si například, jak často kontrolujete e-mail. Je to častěji, než jednou za hodinu? Nemáte pravidelný interval pro kontrolování příchozí pošty? Zkuste si na kontrolu vyhradit během pracovní doby určité časy a nesnažte se na každý e-mail odpovědět ihned, jak přijde. Uvidíte, že tak ušetříte spoustu času. Je rozhodně lepší prvně dodělat aktuální úkol a dalším se věnovat později. Myslím, že pokud si takový interval nastavíte dostatečně pravidelně, nic důležitého vám neunikne.

Cestujete často kvůli pracovním schůzkám? A jsou informace, které si z nich odnášíte, opravdu o tolik hodnotnější, než např. ty získané přes telefon, nebo videohovor? Zkuste některé osobní schůzky nahradit těmi virtuálními, kde je možnost si okamžitě přeposlat důležité soubory, případně schůzku nahrát a poskytnout informace z ní ostatním kolegům.

Odcházíte kvůli osobním hovorům od stolu, nebo je vyřizujete, zatímco se kolega vedle snaží dopsat e-mail? Je dokázáno, že největším rušivým elementem je srozumitelná řeč, jelikož náš mozek má tendence na ni převádět pozornost. A zdaleka nejhorší je to právě s telefonickými hovory, kdy se snažíme domyslet si druhou polovinu rozhovoru. Domluvte se tedy tak, že klábosení mezi kolegy a hovory, kvůli kterým nemusíte sedět u svého počítače, budete řešit za dveřmi.

Příliš tiché prostředí ale taky není řešením, jelikož může působit skličujícím dojmem a jakékoli vnější zvuky působí mnohem rušivěji. Nejlepší volbou pro soustředění je přirozený šum, nějaká nesrozumitelná zvuková kulisa. Může jí být buď přirozený hukot v kanceláři (pro případ, že pracujete ve větší firmě, kde se v jeden čas vyskytuje větší množství lidí), případně klidná neutrální hudba bez textu.

Potřebujete napsat článek, vytvořit nějaký dokument, udělat nějakou komplexnější práci, která vyžaduje více soustředění? Vyhraďte si na ni čas, kdy vás nikdo nebude rušit. Vypněte telefon, všechny notifikace, zavřete nepotřebné záložky v prohlížeči. Soustřeďte se jen na konkrétní činnost. Uvidíte, že ji zvládnete mnohem rychleji a efektivněji, než když se ji snažíte zvládat v běžném provozu.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus