Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Novinky v poskytování benefitů zaměstnancům

Příští rok nás čeká spousta novinek v oblasti poskytování benefitů zaměstnancům. Některé novinky je možné využít již pro zdaňovací období roku 2017.

A o jaké novinky se bude jednat?

1. Plnění rodinnému příslušníku

První změna, využitelná od roku 2018, je skutečně pouze upřesňující. Řeší problematiku osvobození příjmu v případě benefitu poskytnutého rodinným příslušníkům. Rodinným příslušníkem je podle tohoto právního předpisu myšlen manžel (druh), partner (podle zákona o registrovaném partnerství) a nezaopatřené dítě.

2. Nákup zdravotnických prostředků i mimo zdravotnická zařízení

Zde se rozšiřuje možnost poskytnutí příspěvku na pořízení zdravotnických prostředků na lékařský předpis. Od daně z příjmů fyzických osob jsou tak osvobozena nepeněžní plnění poskytovaná zaměstnanci nebo jeho rodinnému příslušníkovi z fondu kulturních a sociálních potřeb, ze sociálního fondu, ze zisku po jeho zdanění anebo na vrub výdajů, které nejsou výdaji na dosažení, zajištění a udržení příjmů, ve formě: pořízení zboží nebo služeb zdravotního, léčebného, hygienického a obdobného charakteru od zdravotnických zařízení, pořízení zdravotnických prostředků na lékařský předpis a použití vzdělávacích nebo rekreačních zařízení…

3. Nepeněžní příspěvek na knihy

Zde se doplňuje možnost příspěvku na tištěné knihy, včetně obrázkových knih pro děti, mimo knih, ve kterých reklama přesahuje 50 % plochy. Musí se však jednat o příspěvek nepeněžní. Tedy např. v podobě otevřeného účtu v určitém finančním limitu k vlastnímu výběru v knihkupectví apod. Zaměstnanec si nemůže knihu sám koupit a přinést doklad k proplacení.

4. Zaměstnanecké půjčky

Poslední změna nerozšiřuje ani nedoplňuje okruh zaměstnaneckých benefitů. Pouze upřesňuje postup při osvobození majetkového prospěchu zaměstnaneckých zápůjček. V případě dodanění zápůjčky (u jistiny vyšší než 300 000 korun) se majetkový prospěch ze zápůjček vypočtený za jednotlivé měsíce oceňuje a zahrnuje do základu daně. Počínaje rokem 2018 postačí majetkový prospěch ze zápůjček vypočtený za jednotlivé měsíce zahrnout do základu daně zaměstnance alespoň jednou za zdaňovací období, a to nejpozději při zúčtování mzdy za měsíc prosinec. 

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus