Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.
New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.
Brazílie, konkrétně Brazilský úřad pro biologickou bezpečnost, povolil komerční používání geneticky upravené cukrové třtiny. Brazílie se na světovém obchodu s cukrem podílí přibližně polovičním množstvím, proto je tento krok pro stát zásadní. Geneticky upravená odrůda cukrové třtiny je odolná vůči motýlkům druhu Diatraea sacharalis, což je jeden z nejvýznamnějších škůdců okupujících brazilská třtinová pole. Dochází díky němu v přepočtu k ročním ztrátám až 35 mld. korun. Nová odrůda cukrové třtiny obsahuje podobný gen, který se používá k ochraně sóji a kukuřice.
Brazilský cukr je vyvážen přibližně do 150 států a více než polovina z nich nevyžaduje souhlas s dovozem cukru vyrobeného z geneticky modifikované cukrové třtiny. U některých států dále o souhlas již bylo zažádáno. Příkladem jsou Spojené státy a Kanada. Další v plánu jsou Japonsko, Indie, Čína, Rusko atd. Než se však tato geneticky modifikovaná cukrová třtina dostane na exportní trh, bude jisté časové období trvat. Brazílie v budoucnu plánuje cukrovou třtinu upravovat dále, vložit do ní geny, které jí pomohou stát se odolnou vůči dalším škůdcům i vůči herbicidům, které na její vývoj a složení mají v dnešní době vliv.