Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Konec roamingu v EU

  • 0

Od 15. června nastane konec poplatků za roaming v rámci Evropské unie. Tuto změnu musí ještě potvrdit Evropský parlament a Rada Evropy, ale to už jen formálně. O zrušení poplatků se začalo mluvit už před deseti lety a několikrát byl zákon odložen. V červnu mají poplatky za roaming úplně zmizet. Ceny za volání, SMS, nebo surfování na internetu v zahraničí pak budou stejné jako u domácích operátorů.

Zástupci členských zemí EU, Evropského parlamentu a Evropské komise se dohodli na velkoobchodních cenách mezi operátory. Operátoři si budou moci mezi sebou účtovat maximálně 0,032 € (0,86 Kč) za minutu volání a 0,01 € (0,27 Kč) za SMS. Začne také platit hranice 7,7 € (208 Kč) za 1 GB dat, která by se během 5 let měla postupně snížit až na 2,5 € (68 Kč).

Je jasné, že tahle změna se vůbec nelíbí mobilním operátorům, kteří tak přijdou o značné zisky. Operátoři proto už teď hledají skuliny, jak zrušení roamingu obejít, aby nepřišli o část příjmů, které pocházejí právě z poplatků za roaming. Možnou změnou může být například to, že operátoři začnou nabízet „výhodnější“, levnější tarify pro ty, kteří služby v zahraničí nevyužívají. U neomezených tarifů, budou operátoři nejspíše regulovat množství spotřebovaných dat na území jiného státu.

Český telekomunikační úřad však zatím ještě neví, jakým způsobem bude operátory hlídat, aby zrušené roamingové poplatky neobcházeli a jakým způsobem je bude případně pokutovat. 

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus