Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Změny v sankcích u kontrolního hlášení

V dnešním článku si řekneme něco o sankcích vztahující se ke kontrolnímu hlášení. Dochází totiž ke změkčení těchto sankcí a ukážeme se, jak to bude vypadat v praxi.

Aby bylo zřejmé, v čem novelizovaná ustanovení spočívají, bude dobré zopakovat právní stav sankcí u KH do 28. července letošního roku. Pokud plátce porušil své povinnosti týkající se KH tím, že nepodal KH resp. nezareagoval na výzvu správce daně ve stanovené lhůtě, vznikla mu povinnost uhradit pokutu ve výši:

1.   1 000 Kč, pokud jej dodatečně podá, aniž by k tomu byl vyzván,

2.   10 000 Kč, pokud jej podá v náhradní lhůtě poté, co k tomu byl správcem daně vyzván,

3.   30 000 Kč, pokud jej nepodá na základě výzvy ke změně, doplnění či potvrzení údajů uvedených v podaném KH, nebo

4.   50 000 Kč, pokud jej nepodá ani v náhradní lhůtě.

Novou právní úpravu zmírnění sankcí můžeme rozdělit do tří okruhů.

1. Prodlužuje se lhůta pro reakci na výzvu správce daně, kdy správce daně vyzývá plátce ke změně, doplnění či potvrzení údajů uvedených v KH. Původní lhůta byla stanovena na 5 kalendářních dnů, nově ZDPH zmiňuje 5 pracovních dnů.

2. Druhá změna se týká pokuty 1 000 Kč, která postihuje plátce v situaci, kdy KH sice podal pozdě ale bez výzvy. Podle nového § 101j ZDPH povinnost uhradit pokutu nevzniká, pokud v daném kalendářním roce nedošlo u plátce k jinému prodlení při podání kontrolního hlášení.

Podle přechodných ustanovení se nepřihlíží k prodlení při podání KH, ke kterému došlo před 29. 7. 2016 a dále zaniká povinnost uhradit pokutu, která vznikla přede dnem nabytí účinnosti novely a o které nebylo rozhodnuto platebním výměrem přede dnem nabytí účinnosti novely tedy opět 29. 7. 2016.

3. Poslední okruh se týká zákonných pokut ve výši 10 000 Kč, 30 000 Kč a 50 000 Kč. Problematika je řešena v novém § 101k ZDPH, podle kterého může plátce požádat správce daně o prominutí těchto pokut. Správce daně může zcela nebo zčásti pokutu prominout, „pokud k nepodání kontrolního hlášení došlo z důvodu, který lze s přihlédnutím k okolnostem daného případu ospravedlnit.

Žádat o prominutí pokuty lze nejpozději do 3 měsíců ode dne právní moci platebního výměru, kterým bylo rozhodnuto o povinnosti uhradit tuto pokutu. Podání žádosti o prominutí pokuty má odkladný účinek pro vykonatelnost platebního výměru.

Podle přechodných ustanovení se nová právní úprava vztahuje i na pokuty vzniklé před 29. 7. 2016. V případě, kdy běh lhůty pro podání žádosti o prominutí pokuty započal přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, neskončí běh této lhůty dříve než 3 měsíce ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus