Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Podnikání v zemích EU a daně

Podnikáte v některé ze zemí Evropské unie a nevíte, jaké povinnosti vás čekají ohledně placení sociálního a zdravotního pojištění a kde budete platit daně? O tom všem se dozvíte v dnešním článku.

Je rozdíl v tom, zda osoba samostatně výdělečně činná („OSVČ“) odchází pracovat do Německa dočasně (je tzv. vyslaná), nebo trvale. Co se týká zdravotního a sociálního pojištění OSVČ v rámci EU, tak je stěžejní nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 883/2004 o koordinaci systémů sociálního zabezpečení a nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 987/2009, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení (ES) č. 883/2004. 
Pokud se OSVČ rozhodne svou činnost vykonávat v jiném členském státě dočasně a tato doba nepřekročí 24 měsíců s tím, že se po jejím uplynutí vrátí do ČR a bude ve své činnosti pokračovat zde, zůstává příslušná k českému systému sociálního zabezpečení. Podmínkou však je, aby před tím podnikatel v ČR po nějakou dobu tuto či podobnou činnost jako OSVČ vykonával. OSVČ bude i nadále odvádět pojistné do českého systému sociálního zabezpečení. Obdobně to platí i pro zdravotní pojištění.
 
Aby bylo zcela zřejmé, že se jedná pouze o dočasné vyslání, musí mít vyslaná osoba od okresní správy sociálního zabezpečení vystaveno osvědčení o vyslání, tzv. formulář A1.
 
Po trvalém odchodu z ČR bude OSVČ podléhat právním předpisům daného státu EU a odvádět zdravotní a sociální pojištění do německého systému a v souladu s právními předpisy daného státu jsou vypláceny i případné dávky z těchto systémů.

Ohledně zdanění je podstatné, zda bude OSVČ stále daňovým rezidentem ČR, popřípadě zda takovému daňovému rezidentovi nevznikla v Německu stálá provozovna. V takovém případě vznikne OSVČ povinnost registrace k placení daně v Německu a takové příjmy budou zdaňovány podle příslušných německých předpisů. Dále se postupuje podle principu zamezení dvojího zdanění na základě uzavřené smlouvy o zamezení dvojího zdanění.
 
 

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus