Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Rozdíl mezi evidencí pracovní doby a docházkou

V tomto článku si řekneme jaký je rozdíl mezi evidencí pracovní doby a docházkou.


1.      Evidence pracovní doby

Právní úpravu evidence pracovní doby nalezneme v českém právu upravenou pouze velmi stroze v zákoníku práce (dále jen „ZP“), a to konkrétně v ustanovení § 96. Zaměstnavateli je tímto ustanovením uložena povinnost vést u jednotlivých zaměstnanců evidenci:

  • zaměstnancem odpracované:

-       směny,

-       práce přesčas,

-       další dohodnuté práce přesčas ve zdravotnictví,

-       noční práce,

-       doby v době pracovní pohotovosti, tj. doby, kdy došlo k výkonu práce, a

  • pracovní pohotovosti, kterou zaměstnanec držel, ale k výkonu práce nedošlo.

Vedení evidence odpracované doby je základním požadavkem při organizaci práce zaměstnance. 
Do evidence lze také uvádět čerpání povinných přestávek na jídlo a oddech zaměstnanců, tak aby z evidence prokazatelně vyplývalo dodržování povinné doby odpočinku mezi jednotlivými směnami. 
Evidenci lze vést jak písemným tak i elektronickým způsobem. Evidence by měla být přehledná, srozumitelná a prokazatelná pro něj samotného i pro zaměstnance, případně pro kontrolní orgány.
  
Vedení evidence pracovní doby je povinností zaměstnavatele, proto je žádoucí, aby byla evidence podepsaná příslušným vedoucím zaměstnancem – přímým nadřízeným zaměstnance, který odpovídá za správnost uvedených údajů.
 
Na žádost zaměstnance mu musí zaměstnavatel dle zákona umožnit nahlédnutí do zaměstnancova účtu pracovní doby nebo evidence pracovní doby a do jeho účtu mzdy a umožnit mu i pořizovat si z nich výpisy, popřípadě stejnopisy, a to na náklady zaměstnavatele.
 
Vnějším kontrolním orgánem v případě řádného vedení evidence pracovní doby je zejména inspektorát práce, který při zjištění nedodržení evidence pracovní doby může kvalifikovat toto jednání jako správní delikt dle zákona o inspekci práce (zákon č. 251/2005 Sb.). Za tento správní delikt lze uložit zaměstnavateli pokutu teoreticky až do výše 400.000 Kč. Za další přestupky zaměstnavatele fyzické osoby či správní delikty právnické osoby na úseku pracovní doby umožňuje zákon o inspekci práce dle ustanovení § 15 a § 28 udělit pokutu až do výše 2.000.000 Kč.
 
2. Evidence docházky

Evidence docházky není ze zákona ani jiného právního předpisu povinná. Docházka zaměstnance označuje dobu, kdy se zaměstnanec zdržuje v práci. Tato doba nemusí být zpravidla totožná s evidencí pracovní doby. Většinou se tedy neshoduje se skutečně odpracovanou dobou zaměstnance.    


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus