Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Nejlépe se daří podnikatelům v Praze a na Vysočině

  • 0

V první polovině letošního roku, přibylo téměř 6tisíc nových fyzických osob podnikatelů. Je to dvakrát více než loni ve stejném období. Největší nárůst zaznamenává Praha a Vysočina, nejhůře je na to Karlovarský kraj.

V analýze společnosti CRIF(Czech Credit Bureau) se uvádí, že v  první polovině letošního roku bylo založeno 29 089 fyzických osob podnikatelů a své podnikání ukončilo 23 401. Přibylo tak 5 688 fyzických osob podnikatelů, což je dvakrát více než v prvním pololetí roku 2015.

Příčinou je dobrá ekonomická situace, narůstají mzdy, ubývá nezaměstnaných, lidé zvyšují svůj zájem o výrobky a služby, díky tomu se zvyšuje podnikatelům odbyt a nejsou nuceni k ukončení podnikání.

Podnikat začínají stále mladší lidé, kteří dosahuji do 30 let věku, ti tvoří více než polovinu nově vzniklých fyzických osob podnikatelů. Naproti tomu lidé starší 40 let se do podnikání pouští stále méně.

Na celém území České Republiky se za posledních 5 let snížil počet OSVČ hlavních a vzrostl počet OSVČ vedlejších. V Praze je nyní aktuálně 103 070 OSVČ hlavních. Největší pokles 23% OSVČ hlavních zaznamenal  Karlovarský kraj.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus