Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Další rozšiřování reverse - charge

  • 0

1. října 2016 vejde v platnost nařízení vlády o rozšíření reverse – charge i na telekomunikační služby. Tímto dojde ke změně nařízení č. 361/2014 Sb., o stanovení dodání zboží nebo poskytnutí služby pro použití režimu přenesení daňové povinnosti, ve znění pozdějších předpisů, které slouží k plnění a uplatnění reverse – charge podle § 92f zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů. Ministerstvo financí tak schválilo návrh i u poslední možné skupiny komodit v rámci směrnice EU.

Hlavním cílem je eliminovat daňové úniky, které byly zjištěny při poskytování některých služeb elektronických komunikací a preventivně zabránit přesunu podvodů z jiných členských států.

Principem reverse – charge, režimu přenesení daňové povinnosti, je, že přiznání DPH při poskytování služeb přechází z prodejce na odběratele. Na daňovém dokladu vystaveném prodejcem, tak místo výše DPH bude uvedeno, že DPH je povinen přiznat odběratel.

Opatření se bude týkat pouze firem a podnikatelů, kteří poskytují telekomunikační služby na velkoobchodní úrovni a nezasáhne tak koncové drobné spotřebitele. „Reverse - charge se tedy nenavrhuje uplatnit v situaci, kdy poskytovatel služeb elektronických komunikací poskytuje konečnému spotřebiteli, který je plátcem, konkrétní služby, např. volání, textové zprávy, přenos dat,“ uvádí důvodová zpráva.

Zároveň ministerstvo financí usiluje o to, aby Česká republika stála na počátku testování dalšího rozšiřování reverse – charge. „Usilujeme o zavedení mechanismu u plnění nad 10 000 euro v podobě dočasné výjimky pro Českou republiku. Náš pilotní projekt by mohl přinést důležitá data pro ostatní země o tom, že přenesení daňové povinnosti funguje a mohlo by být definitivním řešením v boji proti daňovým únikům,“  řekl Martin Janeček, šéf finanční správy. Očekává se tím výrazné snížení daňových podvodů, podobně jako u dalších komodit, u kterých bylo přenesení daňové povinnosti zavedeno.

Návrh legislativních změn pro zavedení režimu reverse – charge u členských států, by měla Evropská komise podat do konce roku, vše nakonec bude muset schválit Evropský parlament.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus