Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Rozdíl mezi místem podnikání a provozovnou

  • 0

U fyzické osoby je to místo podnikání, u právnické osoby se pak jedná o sídlo společnosti. V obou případech plní roli podnikatelského ústředí. Fyzická osoba může mít pouze jedno místo podnikání, které se vztahuje k celé jeho podnikatelské činnosti (tzn. i pro více živností). Místo podnikání musí mít podnikatel-fyzická osoba vždy.

Místem podnikání je adresa, odkud podnikatel - fyzická osoba řídí své podnikatelské aktivity (nechává si zasílat korespondenci, uzavírá obchodní smlouvy, fakturuje apod.). Jde o adresu ve smyslu poštovního řádu, což znamená, že musí obsahovat název obce, popř. její části, název ulice, číslo popisné nebo orientační (bylo-li přiděleno) a poštovní směrovací číslo.

Živnostenským zákonem ani obchodním zákoníkem nejsou stanoveny podmínky pro určení místa podnikání. Přestože si tedy podnikatel může zvolit místo podnikání podle své vlastní úvahy, aktuální právní úprava nechápe místo podnikání jako libovolnou adresu určenou podnikatelem, ale především jako místo, ze kterého podnikatel skutečně řídí svoji podnikatelskou činnost. Proto také ukládá podnikateli povinnost dát skutečné místo podnikání zapsat do živnostenského, případně obchodního rejstříku.

Místem podnikání u fyzické osoby bývá nejčastěji adresa trvalého bydliště, popřípadě je běžné, že je místo podnikání shodné s adresou provozovny (má-li ji podnikatel). Pokud se místo podnikání liší od trvalého bydliště, je podnikatel povinen jej živnostenskému úřadu dokladovat dokumentem, který prokazuje právní nárok pro užívání prostor (užívací nebo vlastnické právo). To samé platí i v případě, že má fyzická osoba trvalé bydliště hlášené v sídle obecního úřadu – je třeba u obce zajistit a doložit souhlas s umístěním místa podnikání v jejím sídle.

V případě, že se místo podnikání liší od bydliště podnikatele, musí podnikatel označit objekt, ve kterém má umístěno místo podnikání, a to jménem a příjmením a identifikačním číslem. Pokud je adresa bydliště fyzické osoby a místa podnikání shodná, označení na objektu být nemusí. Také v době přerušení provozování živnosti, které bylo řádně oznámeno živnostenskému úřadu, neexistuje (na rozdíl od provozovny) povinnost označovat tento fakt na místě podnikání.

Podnikatel je povinen změnu místa podnikání oznámit jakémukoliv obecnímu živnostenskému úřadu. V situaci, kdy máte v rejstříku živnostenského podnikání obě adresy shodné (trvalé bydliště a místo podnikání) a v předchozích jednáních jste na živnostenském úřadě výslovně neuvedli, že hodláte mít vždy obě adresy stejné, při změně vašeho trvalého pobytu adresa místa podnikání zůstává na původní adrese starého bydliště, není automaticky změněna. Pokud fyzická osoba v ohlášení živnosti uvede požadavek na automatickou změnu adresy místa podnikání při budoucí změně adresy bydliště, nemusí již tuto změnu oznamovat živnostenskému úřadu.

Pozor u případů, kdy je bydliště změněno na adresu místa podnikání, v tomto případě musí podnikatel doložit právní důvod pro užívání těchto prostor, případně oznámit jinou adresu místa podnikání, a k ní doložit právní důvod pro užívání prostor.

Změna adresy místa podnikání je provedena až po oznámení podnikatelem u kteréhokoliv obecního živnostenského úřadu v rámci ČR. Úřad, který obdrží oznámení o změně trvalého bydliště (a tím i změně místa podnikání) jako první, zapíše nové údaje do živnostenského rejstříku a po uhrazení správního poplatku vydá nový výpis ze živnostenského rejstříku.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus