Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Krácení dovolené

Jsou případy kdy je zaměstnavatel oprávněn krátit nárok zaměstnance na dovolenou.

Dovolená za kalendářní rok se krátí za stanovený počet omluveně zameškaných směn z důvodu překážek v práci, které se pro účely dovolené nepovažují za výkon práce, může se krátit pro neomluveně zameškanou směnu a krátí se též v případě zameškání práce pro výkon trestu odnětí svobody, popř. vazby. U dovolené za odpracované dny a u dodatkové dovolené může dojít ke krácení dovolené pouze z důvodu neomluveného zameškání směny, tedy v případě tzv. neomluvené absence. Z jiných důvodů tyto druhy dovolené nelze krátit.

Při krácení dovolené ztrácí zaměstnanec právo na tu část dovolené, o kterou mu byla dovolená zkrácena. V případě krácení dovolené pro překážky v práci na straně zaměstnance a v případě krácení dovolené pro neomluvenou absenci musí být zaměstnanci, jehož pracovní poměr k témuž zaměstnavateli trval po celý kalendářní rok, poskytnuta dovolená alespoň v délce dvou týdnů. Dovolená, na kterou vzniklo právo v příslušném kalendářním roce, se krátí pouze z důvodů, které vznikly v tomto roce (krácení tedy nelze "převádět" do příštího kalendářního roku). V případě, že zaměstnanec vyčerpal dovolenou před tím, než nastala skutečnost, která je důvodem pro krácení dovolené, může zaměstnavatel srazit ze mzdy nebo platu náhradu mzdy nebo platu za dovolenou, na kterou zaměstnanec ztratil nárok, popř., na niž mu nárok nevznikl.

Zaměstnavatel musí krátit dovolenou za dobu zameškanou pro překážky v práci na straně zaměstnance a za dobu zameškanou pro vazbu a trest odnětí svobody, neboť od ustanovení § 223 odst. 1 a 4 zákoníku práce se nelze odchýlit.

Krácení dovolené pro překážky v práci na straně zaměstnance

Ke krácení dovolené z tohoto důvodu dochází pouze u zaměstnance, který splnil podmínku pro vznik nároku na dovolenou za kalendářní rok, popřípadě na poměrnou část této dovolené, tedy u zaměstnance, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce. Tomuto zaměstnanci je zaměstnavatel povinen krátit dovolenou v případě, že zaměstnanec zameškal v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené nepovažují za výkon práce, stanovený počet pracovních dnů. Za prvních 100 takto zameškaných pracovních dnů se dovolená krátí o 1/12 a za každých dalších 21 takto zameškaných pracovních dnů se krátí rovněž o 1/12 .

Za výkon práce se obecně považuje doba:

- kdy zaměstnanec nepracuje pro překážky v práci, s výjimkou doby pracovního volna poskytnutého na žádost zaměstnance, bylo-li předem sjednáno jeho napracování, a doby, po kterou byla práce přerušena pro nepříznivé povětrnostní vlivy,

- dovolené,

- kdy si zaměstnanec vybírá náhradní volno za práci přesčas nebo za práci ve svátek,

- kdy zaměstnanec nepracuje proto, že je svátek, za který mu přísluší náhrada mzdy, popřípadě za který se mu jeho měsíční mzda nekrátí.

Pro účely dovolené se však za výkon práce nepovažuje doba zameškaná pro důležité osobní překážky v práci, pokud nejsou uvedeny v prováděcím právním předpisu. Za výkon práce se však pro účely dovolené považuje i doba mateřské dovolené, doba, po kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je žena oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, a doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání, vzniklého při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.

V případě, že na základě své žádosti zaměstnankyně čerpá dovolenou bezprostředně po skončení mateřské dovolené nebo zaměstnanec na základě své žádosti čerpá dovolenou bezprostředně po skončení rodičovské dovolené v rozsahu, ve kterém je žena oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, nelze dovolenou vyčerpanou před nástupem rodičovské dovolené z důvodu čerpání rodičovské dovolené krátit.

Krácení dovolené pro neomluvenou absenci

Za každou neomluveně zameškanou směnu může zaměstnavatel zaměstnanci krátit dovolenou o jeden až tři dny. Neomluvená zameškání kratších částí jednotlivých směn se mohou sčítat. Záleží pouze na zaměstnavateli, zda za jednu zameškanou směnu dovolenou zkrátí o 1, o 2, nebo o 3 dny. Musí však respektovat skutečnost, že pokud pracovní poměr zaměstnance, jemuž chce dovolenou zkrátit, trvá po celý kalendářní rok, musí mu být poskytnuta dovolená alespoň v délce dvou týdnů. Pokud se např. u zaměstnavatele poskytuje dovolená v délce 4 týdnů a zaměstnanec neomluveně zamešká 10 pracovních dnů, nelze mu dovolenou zkrátit o více než 10 pracovních dnů.   

Krácení dovolené pro výkon trestu odnětí svobody (výkon vazby)

Zaměstnanci, který zameškal práci pro výkon trestu odnětí svobody, se za každých 21 takto zameškaných pracovních dnů krátí dovolená za kalendářní rok o jednu dvanáctinu Stejně se krátí dovolená pro vazbu, došlo-li k pravomocnému odsouzení zaměstnance nebo byl-li zaměstnanec obžaloby zproštěn, popřípadě bylo-li proti němu trestní stíhání zastaveno jenom proto, že není za spáchaný trestný čin trestně odpovědný nebo že mu byla udělena milost anebo že trestný čin byl amnestován.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus