Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Registrace k DPH- zamítnutí

Rozhodli jste se pro dobrovolnou registraci k DPH, podali jste si žádost a byla Vám zamítnuta? Řekneme si co v tomto případě dělat.

Podle ustanovení § 94a zákona o DPH je osoba povinná k dani se sídlem v tuzemsku, která uskutečňuje nebo bude uskutečňovat plnění s nárokem na odpočet daně, oprávněna podat přihlášku k registraci. Správce daně je povinen v souladu s § 128 odst. 1 daňového řádu  pečlivě prověřit údaje uvedené daňovým subjektem v přihlášce k registraci a v případě pochybností o jejich správnosti nebo úplnosti vyzve daňový subjekt, aby údaje vysvětlil, doložil, doplnil či změnil ve lhůtě, v níž je daňový subjekt povinen takto učinit.

 Správce daně by měl posuzovat každý případ žádosti o registraci plátce samostatně a zohledňovat přitom veškeré informace, které v rámci jím vedeného registračního řízení shromáždil, přičemž chrání zájmy státu a plátců, kteří v systému DPH jsou.
 
Před vydáním rozhodnutí o registraci plátce DPH správce daně proto vždy pečlivě zvažuje konkrétní okolnosti daného případu, v závislosti na shromážděných dokladech. K prověření skutečností má správce daně mimo jiné možnost provést u subjektu i tzv. místní šetření.

Zamítnutí registrace může nastat pouze v případech, kdy ze všech důkazů vyplývá, že přidělené DIČ bude zneužito podvodným způsobem. Rozhodnutí o zamítnutí registrace musí být založeno na celkovém posouzení všech okolností daného případu a důkazech, které byly nashromážděny při ověřování informací poskytnutých žadatelem o registraci.

Pokud se však opravdu stane, že správce daně žádost zamítne, doporučuje se, aby se daňový subjekt proti tomuto rozhodnutí odvolal a předložit správci argumenty, které by mohly vést k přehodnocení zamítnuté žádosti o registraci. Popřípadě můžete poté, kdy uznáte, že pominuly důvody pro zamítnutí registrace, podat novou žádost o registraci, registrační řízení se řídí ustanoveními § 125 až § 131 DŘ.

 Při registraci k DPH je vhodné správci daně poskytnout zejména tyto dokumenty a informace:

-kopie smlouvy o vedení podnikatelského účtu

-jasně formulovaný podnikatelský záměr

-místo provozovny, zajištění dodávky zboží, dopravy, skladování apod.

-kdo se bude podílet na chodu firmy – majitel, zaměstnanci, kdo povede účetnictví či daňovou evidenci, kde budou uloženy doklady

-dřívější podnikatelská činnost

-odhad v řádu několika měsíců, kdy dojde k překročení obratu 1.000.000 Kč.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus