Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Otcovská dovolená

Novopečení tatínkové by mohli mít od začátku příštího roku možnost využít po narození potomka týdenní otcovskou dovolenou. V rámci novely zákona o nemocenském pojištění by se měl rozšířit také okruh lidí s nárokem na sirotčí důchod a nově by měli mít nárok na nemocenskou i dobrovolní hasiči. Návrhy již schválila vláda, změny začnou platit v roce 2017.
 
Otcovská dovolená bude fungovat jako nová dávka, z nemocenského pojištění bude otec dítěte po jeden týden dostávat 70 % vyměřovacího základu svého výdělku. Podpora bude stejná jako výše peněžité pomoci v mateřství. Nástup na otcovskou dovolenou bude možný v období šesti týdnů ode dne narození dítěte a týdenní otcovskou nebude možné přerušit.
  
Nárok na týdenní otcovskou dovolenou by měli mít také tatínkové z řad OSVČ – podmínky pro ně ale budou trochu přísnější. Musí se účastnit nemocenského pojištění, které je však u OSVČ dobrovolné. Jestliže tedy bude chtít OSVČ tuto dávku, bude si muset nemocenské pojištění platit minimálně tři měsíce před nástupem na otcovskou dovolenou.

Nově budou mít nárok na nemocenskou i dobrovolní hasiči. Podstatou návrhu je, že denní výše nemocenského při dočasné pracovní neschopnosti nebo karanténě, které vzniknou v důsledku prováděných záchranných nebo likvidačních prací, bude činit 100 % denního vyměřovacího základu.

V rámci návrhu novely o nemocenském pojištění se rozšíří i okruh lidí s nárokem na sirotčí důchod. Penzi budou mít šanci získat sirotci, pokud jejich zemřelému rodiči bylo méně než 28 let a platil v posledních deseti letech aspoň jeden rok sociální odvody. U zemřelého rodiče staršího 38 let se podmínka potřebné doby pojištění bude považovat za splněnou, byla-li získána v období dvaceti let přede dnem smrti a potřebná doba placeného pojištění přitom bude činit aspoň dva roky.


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus