Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Výhody vedlejší samostatné výdělečné činnosti

V dnešní době spousta lidí podniká při svém hlavním zaměstnání. Podnikání touto formou přináší několik výhod oproti podnikání na hlavní činnost. Několik těchto výhod si dnes ukážeme.

1.      Sbírání cenných zkušeností

- každodenní život zaměstnanců a OSVČ je poněkud rozdílný, vše má své výhody a nevýhody. Přivýdělek formou podnikání je možností, jak získat cenné zkušenosti a zjistit, zda samostatná výdělečná činnost a zda se vyplatí přemýšlet o hlavní samostatné výdělečné činnosti.

 

2.      Výdajový paušál

OSVČ uplatňující výdaje paušálem nemohou uplatnit v daňovém přiznání daňové zvýhodnění na děti a slevu na manželku s vlastními příjmy nepřesahující 68.000,- , pokud daňový základ ze samostatné výdělečné činnosti tvoří více než polovinu celkového daňového základu. Zaměstnanci přivydělávající si však zpravidla mohou daňové zvýhodnění na děti a slevu na manželku uplatnit, protože více než polovina souhrnného daňového základu tvoří daňový základ ze závislé činnosti.

 

3.      Nemusí se platit zálohy na zdravotní pojištění

-  při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti musí být během roku placeny měsíční zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Zaměstnanci, kteří si pouze přivydělávají během roku tyto zálohy neplatí. Ani v roce zahájení, ani v následujících letech. Zdravotní pojištění se zaplatí jednorázově při podání přehledu o příjmech a výdajích.

 

4.      Zdravotní pojištění se platí ze skutečného zisku

- samostatná výdělečná činnost zaměstnanců je pro účely placení sociálního a zdravotního pojištění považována za vedlejší činnost. Povinné zdravotní a sociální pojištění se za daný rok vypočítává ze skutečně dosaženého vyměřovacího základu, nemusí být dosažen minimální vyměřovací základ jako při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti.

 

5.      Sociální pojištění do limitu se neplatí

- v případě, že je hrubý zisk z vedlejší činnosti do limitu, tak se z vedlejší činnosti sociální pojištění neplatí. Za celý kalendářní rok 2016 je limitem částka 64.813,-. Při výkonu vedlejší činnosti po část roku se limit poměrně snižuje.

Samostatná výdělečná činnost během zaměstnání je možností, jak zvýšit rodinný příjem. Je však třeba si uvědomit, že jako zaměstnanec, který si přivydělává vlastní samostatnou výdělečnou činností, musí počítat s tím, že na něj nemůže zaměstnavatel provést roční zúčtování daně a musí si sami podat daňové přiznání a přehledy o příjmech a výdajích na OSSZ a příslušné zdravotní pojišťovně.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus