Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Smlouva o výkonu funkce

Uzavření smlouvy o výkonu funkce má svá pravidla. Rovněž při uzavírání pracovních poměrů se členy obchodních korporací musí být kapitálové společnosti opatrné. Ale jak je to v jednočlenné společnost? Čtěte, jak platně uzavřít smlouvu o výkonu funkce a jak s pracovní smlouvou.

V souladu s ustanovením § 59 zákona o obchodních korporacích se smlouva o výkonu funkce v kapitálových společnostech (společnost s ručením omezeným a akciová společnost) sjednává písemně a schvaluje ji, včetně jejích změn, nejvyšší orgán společnosti. Nejvyšším orgánem společnosti s ručením omezeným je valná hromada. Smlouva o výkonu funkce společníka tedy musí být schválena valnou hromadou, jinak by se jednalo na straně společníka o bezdůvodné obohacení.

Ze zákona o obchodních korporacích plyne, že jestliže není ve smlouvě o výkonu funkce sjednáno odměňování, platí, že výkon funkce je bezplatný. Zákon v ustanovení § 60 uvádí, jaké údaje o odměňování musí smlouva o výkonu funkce obsahovat.

Ustanovení § 60 zákona o obchodních korporacích: 

Smlouva o výkonu funkce v kapitálové společnosti obsahuje také tyto údaje o odměňování

a)vymezení všech složek odměn, které náleží nebo mohou náležet členovi orgánu, včetně případného věcného plnění, úhrad do systému penzijního připojištění nebo dalšího plnění

b) určení výše odměny nebo způsobu jejího výpočtu a její podoby,

c) určení pravidel pro výplatu zvláštních odměn a podílu na zisku pro člena orgánu, pokud mohou být přiznány, a

d) údaje o výhodách nebo odměnách člena orgánu spočívajících v převodu účastnických cenných papírů nebo v umožnění jejich nabytí členem orgánu a osobou jemu blízkou, má-li být odměna poskytnuta v této podobě.

Při uzavírání smlouvy o výkonu funkce v jednočlenné společnosti, kdy působnost nejvyššího orgánu společnosti vykonává její jediný společník, se vychází z ustanovení § 13 zákona o obchodních korporacích. Zde se píše, že smlouva uzavřená mezi jednočlennou společností zastoupenou jediným společníkem a tímto společníkem vyžaduje písemnou formu s úředně ověřenými podpisy. Je tedy jasné, že aby byla smlouva o výkonu funkce účinná, musí být podpisy úředně ověřena. Tím je současně překonán i případný střet zájmů podle § 437 nového občanského zákoníku. Jiného nemůže zastoupit ten, jehož zájmy jsou v rozporu se zájmy zastoupeného. Schvalování smlouvy o výkonu funkce rozhodnutím jediného společníka nahrazujícím rozhodování valné hromady je z tohoto pohledu již nadbytečné.

Pravost úředně ověřeného podpisu se ověřuje úředním orgánem a to tak, že se před ním na listinu příslušná fyzická osoba vlastnoručně podepíše a orgán ověří její totožnost. Legalizaci může za příslušný orgán provádět pouze osoba, která splňuje kvalifikační podmínky určené zákonem. Těmito kvalifikačními podmínkami jsou zvláštní odborná způsobilost pro výkon správních činností při správě matrik a státního občanství, odborná způsobilost matrikáře nebo složení zkoušky. Ověření podpisu může provést i advokát. Ovšem jen v případě, že podepisující osoba před ním listinu vlastnoručně podepíše, a jen v případě, kdy je úřední ověření podpisu vyžadováno právním předpisem.


Po účinnosti nové právní úpravy od roku 2014 se nedoporučuje uzavírání pracovní smlouvy na výkon funkce člena statutárního orgánu (např. jednatele). Výkon funkce není možné vykonávat ani částečně v pracovněprávním vztahu. Jednatel ale může pro společnost vykonávat práci odlišnou od funkce jednatele. Souběžný pracovněprávní poměr dále postrádá základní znak pracovního práva, a to že musí jít o závislou práci. V případě, kdy je člen statutárního orgánu obchodní korporace sám sobě nadřízeným, nejde o závislou práci, a tudíž nemůže dojít ke sjednání pracovního poměru.

Pro pracovní smlouvu v jednočlenné společnosti platí obdobné podmínky jako při uzavření smlouvy o výkonu funkce. Tedy, že musí být podpisy společníka a zaměstnance v jedné osobě úředně ověřeny. Ovšem upravit činnost takové osoby pracovní smlouvou, byť druhem práce odlišným od výkonu funkce, je rizikové. Nejsou zde totiž naplněny znaky závislé práce (společník není ve vztahu podřízenosti).

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus