Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Slevy na dani

Pomalu se blíží  termín podání daňového přiznání a my si v tomto článku připomeneme, jaké slevy na dani můžete uplatnit.

1.      Základní sleva na poplatníka

Na základní slevu mají nárok všichni poplatníci (podnikatelé, zaměstnanci, starobní důchodci, matky na mateřské atd.), kteří měli alespoň po část roku zdanitelné příjmy. Sleva se vždy uplatňuje v plné roční výši, a to i v situaci, kdy výdělečná činnost trvala pouze několik měsíců. Je tedy možné uplatnit plných 24 840 korun.

2.      Sleva na manžela/ku

Roční sleva na manželku (manžela) žijícího s poplatníkem ve společné domácnosti činí 24 840 korun. Pokud manželka (manžel) vlastní průkaz ZTP/P, zvyšuje se na dvojnásobek. Jestliže došlo k uzavření sňatku během roku, činí sleva 1/12 z částky 24 840 Kč za každý měsíc, ve kterém byla uplatněná osoba k 1. dni manželkou (manželem). Ve vašem případě sice došlo k uzavření manželství k prvnímu dni v měsíci, ovšem až v jeho průběhu. Proto je možné uplatnit slevu za měsíce září až prosinec, tj. 4/12 z celkového nároku.

K uplatnění slevy nesmí příjmy protějšku poplatníka přesáhnout hranici 68 000 korun za rok (limit se neposuzuje v poměrné části při uzavření manželství v průběhu roku). Příjmy se nijak nedokládají, potvrzují se pouze čestným prohlášením. Do příjmů se nezapočítává rodičovský příspěvek, dávky státní sociální podpory, zvýšení důchodu pro bezmocnost, stipendium při soustavné přípravě na budoucí povolání, dávky sociální péče, dávky pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči, státní příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem, státní příspěvky podle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebního spoření.

3.      Základní a rozšířená sleva na invaliditu

V případě souběhu invalidního a starobního důchodu musí poplatníci, kteří dosud pobírali invalidní důchod, a přijde jim oznámení, že se jejich důchod stává důchodem starobním, pro uplatnění slevy požádat o posouzení podmínek finanční úřad (nárok na slevu doloží příslušným tiskopisem). Zákon o daních z příjmů na tuto situaci pamatuje v ustanovení 38lodst. 2 písm c).Nárok se prokazuje potvrzením správce daně (finančního úřadu) podle místa bydliště poplatníka o tom, že pobírá jiný důchod z důchodového pojištění, u něhož jednou z podmínek přiznání je, že je invalidní ve třetím stupni, nebo jestliže zanikl nárok na invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně z důvodu souběhu nároku na výplatu invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně a starobního důchodu. Anebo je poplatník podle zvláštních předpisů invalidní ve třetím stupni, avšak jeho žádost o invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně byla zamítnuta z jiných důvodů než proto, že není invalidní ve třetím stupni.

4.      Sleva na držitele průkazu ZTP/P

Na slevu z titulu držitele průkazu ZTP/P má poplatník nárok od měsíce, na jehož počátku byly splněny podmínky pro jeho uplatnění, tj. od měsíce, kdy se stal držitelem tohoto průkazu. Datum platnosti, které je na průkazu uvedeno, bohužel nebývá v praxi totožné s datem vystavení průkazu. Což by logicky vedlo k finanční újmě daňových poplatníků. Proto správci daně na základě doporučení Generálního finančního ředitelství akceptují i předložení ROZHODNUTÍ o poskytnutí příspěvku na péči osobě závislé na pomoci jiné osoby, pokud bude z odůvodnění zřejmé, že jde o osobu závislou na pomoci jiné osoby ve III. a vyšším stupni. Obdobně to platí při uplatnění dvojnásobné výše slevy na manželku či daňovém zvýhodnění, pokud se jedná o osobu, která se stala držitelem průkazu ZTP/P v průběhu roku.

5.      Sleva na studenta

Poplatník, který se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem, může slevu na studenta uplatnit až do dovršení věku 26 let, případně do 28 let věku u prezenční formy doktorského studia na vysoké škole. Posuzuje se včetně měsíce dovršení věku 26 nebo 28 let. Nárok na slevu má student za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku jeho studium trvalo.

6.      Sleva za umístění dítěte

Sleva na dani může být použita pouze, žije-li vyživované dítě s poplatníkem ve společně hospodařící domácnosti. Vyživuje-li dítě v jedné společně hospodařící domácnosti více poplatníků, může být sleva na dani za umístění dítěte uplatněna ve zdaňovacím období jen jedním z nich. Jedná se o roční slevu na dani, a to až do výše prokázaných výdajů za umístění dítěte (mimo stravného). Slevu lze uplatnit za vyživované dítě poplatníka, pokud se nejedná o vnuka nebo vnuka druhého z manželů. Za vnuka nebo vnuka druhého z manželů lze slevu uplatnit pouze, pokud jsou v péči, která nahrazuje péči rodičů. Za zdaňovací období 2014 může poplatník uplatnit výdaje za umístění dítěte v zařízení péče o děti předškolního věku včetně mateřské školy podle školského zákona (jedná se např. i o firemní či soukromou školku, dále pak o jiná obdobná zařízení jako jsou např. lesní školka, soukromé jesle, či dětské centrum v případě, že provozuje mateřskou školku s výjimkou zájmových kroužků – tyto mají vzdělávací charakter), pokud jím nebyly uplatněny jako výdaj podle § 24 zákona o daních z příjmů, až do výše minimální mzdy. Slevu lze uplatnit i v případě umístění dítěte u osoby provozující tzv. péčovou živnost např. na základě oprávnění k živnosti vázané „péče o děti do tří let věku v denním režimu“. Nárok na slevu poplatník prokazuje potvrzením zařízení péče o děti předškolního věku včetně mateřské školy o výši vynaložených výdajů za umístění vyživovaného dítěte poplatníka v těchto zařízeních.


7.      Daňové zvýhodnění na dítě

V roce 2015 má nově poplatník nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě v závislosti na počtu dětí žijících s ním ve společně hospodařící domácnosti na území členského státu Evropské unie nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor (dále jen: daňové zvýhodnění), ve výši:

-13 404 Kč ročně na jedno dítě, (měsíčně 1 117 Kč)

-15 804 Kč ročně na druhé dítě, (měsíčně 1 317 Kč) a

-17 004 Kč ročně na třetí a každé další dítě (měsíčně 1 417 Kč).

V ust. § 35c odst. 1 ZDP je dále nově stanoveno, že je-li v jedné společně hospodařící domácnosti vyživováno více dětí, posuzují se pro účely tohoto ustanovení vždy dohromady.

Výše daňového zvýhodnění na vyživované dítě (děti) ve formě maximálního ročního daňového bonusu v částce 60 300 Kč zůstává nezměněna. Nadále také platí, že daňové zvýhodnění na vyživované dítě s průkazem ZTP/P se zvyšuje na dvojnásobek.

V roce 2015 i nadále platí že:

-daňový bonus náleží, pokud poplatník má příjem alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy, tj. v roce 2015 částku 55 200 Kč (6x 9 200 Kč) a pokud výše daňového bonusu činí alespoň 100 Kč ročně (maximálně do výše 60 300 Kč)

-měsíční daňový bonus náleží, pokud úhrn měsíčních příjmů ze závislé činnosti u poplatníka dosáhne alespoň polovinu minimální mzdy, tj. v roce 2015 částku 4 600 Kč a pokud výše měsíčního daňového bonusu činí alespoň 50 Kč měsíčně (maximálně do výše 5 025 Kč)

-pro stanovení daňového zvýhodnění je možné posuzovat dohromady pouze děti, které lze podle ust. § 35c odst. 6 ZDP považovat za vyživované poplatníkem

-z hlediska nároku na daňové zvýhodnění je rozhodující stav na počátku měsíce, a že daňové zvýhodnění lze uplatnit již v kalendářním měsíci, ve kterém se dítě narodilo, nebo ve kterém tomuto dítěti soustavná příprava na budoucí povolání, anebo ve kterém bylo dítě osvojeno nebo převzato do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu.


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus